Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Eisen Chemie-Pack afgewezen; kritisch rapport mag verschijnen

Brandweermannen bij de brand in Moerdijk van 5 januari 2011.
Brandweermannen bij de brand in Moerdijk van 5 januari 2011. Foto NRC / Rien Zilvold

Het eerder uitgelekte rapport over de brand in Moerdijk mag worden gepubliceerd. Chemie-Pack, het bedrijf waar de brand uitbrak, wilde in een kort geding voorkomen dat het rapport naar buiten kwam, maar de rechtbank in Den Haag bepaalde vandaag anders.

Volgens de bestuurders van het in augustus failliet gegane Chemie-Pack stonden er tientallen onjuistheden in het rapport. Zij eisten daarom een verbod - of anders meer tijd om te reageren op de aantijgingen die erin staan. Die eisen zijn afgewezen.

In het rapport staat dat Chemie-Pack voor en tijdens de brand, die vorig jaar op 5 januari woedde, flinke steken liet vallen. Ook de gemeente Moerdijk en de hulpdiensten komen er slecht vanaf. Vergunningen deugden niet en werden niet gecontroleerd, eigen beleid en procedures werden opzij geschoven en de communicatie tijdens de brand verliep chaotisch. Zo was de website crisis.nl ten tijde van de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende betrokken overheden langs elkaar heen.

Officiële publicatie van het rapport staat gepland voor eind deze maand. De directie van Chemie-Pack wordt ook vervolgd door het Openbaar Ministerie. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan.