Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Rampenfilm houdt het relatief klein

Perfect Sense. Regie: David Mackenzie. Met: Ewan McGregor, Eva Greene, Ewen Bremner, Connie Nielsen. In: 8 bioscopen.

Een mysterieus virus houdt de wereld in zijn greep. Epidemiologen weten er geen raad mee en worstelen met een verklaring. Sinds de EHEC-bacterie huishield in Duitsland en een paar andere landen is zo’n scenario niet eens zo heel onrealistisch. Al zijn de gevolgen in Perfect Sense wel heel drastisch. Eén voor één verliezen de besmette mensen hun zintuigen. Eerst ruiken ze niets meer, dan verdwijnt hun smaak enzovoorts. Voorafgaand aan het verdwijnen ervaren ze extreme emoties: groot verdriet, intense woede, diepe wanhoop. Perfect Sense koppelt dit apocalyptische scenario aan een liefdesverhaal. Chef-kok Michael (Ewan McGregor) wordt verliefd op epidemioloog Susan (Eva Greene). Het virus brengt de twee nader tot elkaar.

Perfect Sense is een rampenfilm, maar regisseur David Mackenzie houdt alles relatief klein en volgt de regel: hoe minder ontploffingen, hoe beklemmender. Er zijn weliswaar scènes vol chaos, maar het is hem vooral te doen om de psychologische effecten van het vernietigende virus. Hun wereld vergaat stukje bij beetje, maar het lukt de slachtoffers wonderwel zich aan te passen.

Hoewel verre van perfect, weet Perfect Sense goed de paniek voelbaar te maken. Het liefdesverhaal beklijft minder, hoezeer Ewan McGregor en Eva Green ook hun best doen om de vonken er vanaf te laten springen.