Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Protesteren tegen SOPA kan ook met humor

De Amerikaanse homepagina van Google vandaag, met een zwart blok over het logo.
De Amerikaanse homepagina van Google vandaag, met een zwart blok over het logo.

Wikipedia is niet de enige website die vandaag zwart is. Veel websites voeren vandaag actie tegen de SOPA-wetgeving en enkelen laten zien dat dat ook met humor kan.

Een black-out of een minder rigoureuze strijd tegen het verregaande Amerikaanse wetsvoorstel om auteursrechten te beschermen wordt vandaag ook ondernomen door Google, fotosite Flickr, de community Reddit, Twitpic (waarmee je afbeeldingen op Twitter kunt plaatsen), Mozilla (de makers van Firefox) en een heleboel anderen. Ook GroenLinks laat vandaag aan bezoekers van de homepage weten dat het pal tegenover de voorgenomen wetgeving staat.

Dat het ook met humor kan, bewijst The Oatmeal, de website waarop Matthew Inman regelmatig zijn eigen cartoons en stripjes plaatst. Ook zijn auteursrecht werd al eens klakkeloos genegeerd en daar moet een goede oplossing voor komen, schrijft hij vandaag op een zwarte site, maar niet met de inhoud van SOPA/PIPA. Daarmee zou je ongeveer hetzelfde doen als een uit de dierentuin ontsnapte leeuw bestrijden door een nest jonge kittens in de fik te steken.

En dan zou hij bovenstaande GIF-animatie niet meer kunnen maken. Er zitten plaatjes in waar auteursrecht op rust en die zouden, wanneer SOPA aangenomen wordt, de ondergang van de site kunnen zijn. En dat betekent dat wij niet langer naar Oprah op een jetski kunnen kijken. Met Jezus achterop. Terwijl ze door de ruimte vliegen.

Dus voor deze keer mag het: “Please pirate the shit out of this”.

Inman is niet de enige. Chris Parker besloot met Don McLeans ‘American Pie’ als uitgangspunt het nummer ‘The Day The LOLcats Died’ in te zingen. Want ook LOLcats zouden niet overleven onder SOPA.

Wie vandaag niet anders kan dan de parate kennis van Wikipedia halen, kan overigens wellicht iets met deze vijf tips, of deze twaalf alternatieven. Je kunt ook op ‘Esc’ drukken terwijl de Wiki-pagina laadt of Javascript uitzetten om de black-out te omzeilen. Of je raadpleegt de mobiele versie, want die doet het wel.