Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Premier Netanyahu bezoekt Nederland - eerste bezoek in vijftien jaar

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a Foreign Affairs and Defence Committee meeting at the Knesset, the Israeli parliament, in Jerusalem January 16, 2012. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS)
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a Foreign Affairs and Defence Committee meeting at the Knesset, the Israeli parliament, in Jerusalem January 16, 2012. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS) De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt vanavond in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Foto Reuters / Ronen Zvulun

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is vanmiddag in Nederland gearriveerd. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Israëlische premier Nederland bezoekt.

Het officiële doel van het tweedaagse bezoek is om de betrekkingen te intensiveren. Nederland en Israël zullen een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Daarnaast beloven ze elkaar jaarlijks te ontmoeten op regeringsniveau.

De relatie tussen Nederland en Israël is innig te noemen. Een enkele zin uit het regeerakkoord spreekt boekdelen: ‘Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël.’ Geen enkel ander land wordt in het regeerakkoord genoemd.

Nederland toonde zich de afgelopen jaren een trouwe bondgenoot van Israël. In september vorig jaar blokkeerde Nederland een gezamenlijk EU-standpunt omdat de tekst te kritisch over Israël zou zijn. Daarna stemde het tegen het Palestijnse verzoek voor lidmaatschap van de VN-onderwijs- en -cultuurorganisatie Unesco. Ook wijst Nederland Palestijns lidmaatschap van de Verenigde Naties af.

‘Dat Netanyahu zelf komt en niet een minister, is een sterke boodschap’

Onze correspondent in Tel Aviv Leonie van Nierop over het bezoek van Netanyahu:

“De Israëlische regering ziet de Nederlandse steun niet over het hoofd, zo zeggen ingewijden. Het bezoek van Netanyahu aan Den Haag is daar een bewijs van. Hij stuurt geen minister, hij komt zelf. Dat is een sterke boodschap. Die is niet alleen geadresseerd aan Nederland, ook aan het Israëlische publiek. Netanyahu wil zijn kiezers duidelijk maken dat Israël wel degelijk vrienden overheeft en hij Israël niet totaal isoleert, zoals de oppositie suggereert.”

Van Agt: Nederland draagt bij aan probleem, in plaats van aan de oplossing

Oud-premier Dries van Agt, voorzitter van The Rights Forum, een stichting die zich inzet voor een Midden-Oostenbeleid dat op het internationaal recht is gebaseerd.

“De grootschalige en versnelde uitbreiding van nederzettingen blokkeert het vredesproces en vernietigt de twee-statenoplossing. Meer samenwerking met Israël zou helemaal niet aan de orde mogen zijn. Nu dreigt ook nog het gevaar dat de Nederlandse regering de nederzettingen feitelijk gaat steunen. Nederland draagt bij aan het probleem, in plaats van aan de oplossing.”