Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Premier Netanyahu, accepteert u eens die tweestatenoplossing

Bij zijn bezoek aan Nederland kan Netanyahu nadenken over een onafhankelijke Palestijnse staat, aldus Nabil Abuznaid in een open brief aan de Israëlische premier.

Minister-president, vandaag bezoekt u Den Haag, de stad van vrede en recht. In deze stad zoeken en vinden miljoenen wereldburgers gerechtigheid en werken vele organisaties aan mondiale vrede. Vrede is een concept dat zowel Israëliërs als Palestijnen al decennia trachten te bewerkstelligen. Wij zullen het erover eens zijn dat vrede slechts kan worden behaald middels onderhandelingen. Dit wordt tevens onderstreept door de Nederlandse regering. Hierbij wil ik u graag uitleggen waarom uw werkbezoek aan Nederland zo belangrijk is.

Nederland onderhoudt speciale en unieke betrekkingen met Israël en heeft begrip voor het Palestijnse recht op vrijheid. Gedurende alle jaren van het conflict heeft Nederland veel respect genoten, van beide partijen. Tijdens zijn eerdere bezoek aan Nederland, in 2011, sprak de Palestijnse president Abbas de hoop uit dat Nederland zijn invloed zal gebruiken om een rechtvaardige vrede te bevorderen. U kunt de Nederlandse standpunten aangaande het vredesproces in het Midden-Oosten accepteren. Deze standpunten gaan uit van een veilige Israëlische staat, op basis van de grenzen van 1967 en een onafhankelijke Palestijnse staat, inclusief Oost-Jeruzalem, de Westoever en de Gazastrook. Dit betreft 22 procent van oorspronkelijk Palestina.

In een periode waarin de wereld de strijd van Arabische burgers voor vrijheid en democratie steunt – de Arabische Lente – is de tijd aangebroken voor een Palestijnse Lente. Het is tijd voor onafhankelijkheid en zelfdeterminatie. Vrijheid en democratie moeten ook Palestijnen toekomen.

U bent vandaag op bezoek in een land dat universele mensenrechten van belang acht en de bevordering van de internationale rechtsorde zelfs heeft verankerd in de Grondwet. Dit brengt verplichtingen met zich. Het bouwen van nederzettingen is in strijd met het internationale recht. Voorts gaat het tegen de Nederlandse principes en standpunten in. Ik hoop dat uw bezoek zal worden gebruikt om het bouwen van nederzettingen een halt toe te roepen. Bulldozers en tanks die Palestijns land in beslag nemen, met het doel om nieuwe nederzettingen te bouwen, scheppen geen gelijkwaardige basis voor vruchtbare onderhandelingen.

Ik verzoek u dringend om de tweestatenoplossing te accepteren zoals is voorgesteld in het Arabische vredesinitiatief van 2002. Dit betekent dat Israëliërs kunnen leven binnen een veilige staat en dat deze zal worden erkend door 57 Arabische en islamitische staten. Deze staten zijn bereid om de betrekkingen te normaliseren en een Israëlische vlag te laten wapperen in hun hoofdstad, op voorwaarde dat Israël zich zal terugtrekken uit Arabisch gebied dat het heeft veroverd tijdens de oorlog van 1967.

Wij kunnen de geschiedenis niet veranderen, maar we kunnen er wel van leren. Daarbij kunnen wij veel betekenen voor de toekomst van Palestijnse en Israëlische kinderen. Laten we een voorbeeld nemen aan Europa. Vele landen hebben geprobeerd elkaar van de kaart te vegen, landen die momenteel in harmonie leven. De Europese veldslagen zijn beëindigd. De Berlijnse muur is gevallen. Mijn hoop is gevestigd op Nederland, aangezien het een aangewezen land is om u duidelijk te maken dat de bestaande situatie onhoudbaar is. Wij hopen dat u het uiterste zult doen om de dag dichterbij te brengen dat Palestina en Israël vreedzaam naast elkaar kunnen leven, als gelijkwaardige buren.

Dr. Nabil Abuznaid is hoofd van de Algemene Palestijnse Delegatie in Den Haag.