Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Opperrabbijn Ralbag 'voorlopig' geschorst

De Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag is voorlopig van zijn taken ontheven door het dagelijks bestuur van de Joodse Gemeenschap Amsterdam. De schorsing duurt in ieder geval tot zondag, als Ralbag in Nederland arriveert. Het bestuur wil zo snel mogelijk met hem rond de tafel gaan zitten. Na het gesprek wordt opnieuw naar de positie van Ralbag gekeken.

Ralbag (65) wordt geschorst omdat hij, naar nu blijkt, vorig jaar een controversiële verklaring heeft ondertekend. In deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en genezen dient te worden. Ralbag ondertekende de verklaring namens de Joodse Gemeente Amsterdam. „Dat is zonder mijn toestemming gebeurd”, vertelde hij gisteren tegen deze krant. Volgens de geboren Amerikaan werd de verklaring opgesteld in een periode dat er veel rumoer was rond het homohuwelijk in de VS. „Omdat joden een actieve rol spelen in de Amerikaanse politiek, wilden zij duidelijk maken waar zij staan.”

Nederland telt twee opperrabbijnen: Ralbag en Binyomin Jacobs. Ralbag neemt de belangrijke joods-wettelijke beslissingen voor de joodse gemeente in Amsterdam. Jacobs doet dat voor de mediene, de joodse gemeenten buiten de drie grote steden. Onder ultra-orthodoxe joden geldt Ralbag als zeer tolerant, bijvoorbeeld met betrekking tot vrouwenrechten.

Het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam nam gisteren afstand van de door Ralbag ondertekende verklaring. „Bij de Joodse Gemeente Amsterdam zijn homoseksuelen welkom en worden joden met elk door de Nederlandse wet erkend samenlevingsverband als volwaardige leden geaccepteerd.” Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) stelde dat het standpunt van de rabbijn „niet past in Amsterdam, een stad die vanouds tolerantie hoog in het vaandel heeft staan”.