Ook Di Rupo wil dat Nederland Scheldeverdragen uitvoert

De Belgische premier Elio di Rupo op bezoek bij Mark Rutte op het Catshuis. Foto NRC / Merlin Daleman

De Belgische premier Elio di Rupo heeft Nederland aangesproken over de Westerschelde. Hij bracht vandaag de zorgen van de Vlaamse regering over aan premier Mark Rutte (VVD). De afspraken rond de Westerschelde die voorzien in ontpoldering van de Hedwigepolder moeten worden uitgevoerd, zei hij.

Vlaanderen dreigt Nederland met een schadeclaim van 785 miljoen euro vanwege het besluit de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen, meldde RTL Nieuws afgelopen vrijdag op basis van een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid. Rutte zei vandaag dat nu nog geen sprake is van een schadeclaim en er nog wordt overlegd.

Rutte denkt dat een andere oplossing binnen de afspraken mogelijk is. Niettemin beklemtoonde dat Nederland staat voor de handtekening onder deze Scheldeverdragen. “Er wordt nu gewerkt aan andere oplossingen. Maar dat gebeurt in de context dat Nederland altijd goed is voor zijn handtekening.” Di Rupo zei dat mogelijk volgende week een ‘definitieve oplossing’ wordt gepresenteerd.

Dit weekend kondigde de Vlaamse minister-president Kris Peeters aan dat hij een brief zal sturen naar staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker waarin hij vraagt om de Scheldeverdragen “onverkort uit te voeren”.

‘Belangrijk voor Di Rupo dat relatie Nederland niet wordt verziekt’

In NRC Handelsblad schreef onze correspondent in België Petra de Koning dat Di Rupo eigenlijk niet over de Scheldeverdragen gaat, maar dat het wel belangrijk is dat de relatie met Nederland niet wordt verziekt. De Koning:

“Peeters kan wel wat hulp gebruiken van Di Rupo. Ook al gaat de Belgische premier er niet over: er is een verdrag over de ontpoldering tussen Nederland en Vlaanderen, niet tussen Nederland en België. En het gaat om belangen die ver af staan van de dagelijkse zorgen van Franstalige politici in België: die van de Antwerpse haven. Om de haven bereikbaar te houden voor grote zeeschepen moet Nederland de Schelde uitdiepen. Maar er is compensatie nodig voor de natuurschade die dan ontstaat en volgens zo’n beetje elke studie is een volgelopen Hedwigepolder de beste oplossing.

Di Rupo kan het voorbeeld volgen van zijn Vlaamse voorgangers: Leterme sprak Balkenende er ook op aan en meestal ook omdat Kris Peeters dat wilde. Maar Leterme wist als oud-minister-president van Vlaanderen precies waar het over ging. Di Rupo zal het dossier vóór morgen zeker hebben bestudeerd. Want zelfs al gaat het niet meteen over een Belgisch probleem: als de Hedwigepolder de relatie met Nederland verziekt, heeft Di Rupo er als premier van België wel weer mee te maken.”

Dreigende claim of niet, staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA), gaat door met het uitwerken van zijn alternatieven voor ontpoldering van de Hedwigepolder, zo liet zijn woordvoerder gisteren aan NRC Handelsblad weten.

Nederland wil Hedwigepolder toch niet onder water zetten

Nederland had met Vlaanderen afgesproken de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten en er een natuurgebied van te maken, om het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren. Door het uitbaggeren kunnen grotere zeeschepen de haven van Antwerpen bereiken. Nederland besloot medio vorig jaar echter de Hedwigepolder niet onder water te zetten, maar andere polders in Zeeland te ontpolderen.

Het gesprek tussen beide premiers ging verder over Europa en de eurocrisis en werd helemaal in het Nederlands gevoerd, meldt persbureau Novum. Rutte complimenteerde Di Rupo met zijn beheersing van de Nederlandse taal. Er was wel een tolk aanwezig.