Omzet ASML naar record door tablet en smartphone

Smartphones en tablets zijn populair én crisisbestendig. ASML, de grootste chipproducent in de wereld, profiteert daarvan. Het bedrijf boekte in 2011 een recordomzet van 5,7 miljard euro, een kwart hoger dan in 2010. De winst steeg met 50 procent tot 1,5 miljard euro.

Als eerste bedrijf in Nederland maakte de toeleverancier aan de chipindustrie de jaarcijfers bekend. Analisten beschouwen de resultaten als een belangrijke indicator voor zowel de hightech-sector als de economie in haar geheel.

In het vierde kwartaal van 2011 boekte het concern een lagere omzet en winst in vergelijking met een jaar eerder, maar de verwachtingen voor dit jaar zijn positief. Zo maakte het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung, dat vorig jaar Apple inhaalde als bestverkopende producent van smartphones, gisteren een recordinvestering bekend van 33 miljard euro voor dit jaar. ASML profiteert daarvan.

ASML werd in 1984 opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips. In 1995 bracht Philips het bedrijf naar de beurs. Vanaf begin 2010 profiteert ASML van een groeiende vraag naar chips voor onder meer smartphones en tablet-pc’s. Deze producten hebben geavanceerde chips. In een tablet zitten twee tot drie keer meer chips dan in een pc. De machines om die chips te maken levert ASML tegen een prijs van zo’n 50 miljoen euro per stuk.

Negentig procent van de chipmachines wordt buiten Europa verkocht. De meeste afnemers zitten in Korea, de VS en Taiwan. „De crisis in de eurozone gaat aan ons voorbij”, zegt financieel topman Peter Wennink. Ook doordat mobiele telefoons, volgens hem, bijna tot de eerste levensbehoeften van de mens behoren. Wennink: „Een kind zonder mobiele telefoon is een social outcast.”

In reactie op de jaarcijfers steeg de koers van het aandeel met ruim 2 procent.

Gokken op de nieuwste modes in gadgets: pagina 24-25