Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Ombudsman hoort Mariko Peters over spionnenkwestie

Foto NRC / Evelyn Jacq

De Nationale Ombudsman hoort binnenkort GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters in een zaak die is aangespannen door een voormalig geheim agent van de militaire inlichtingendienst MIVD. Die stelt te zijn verraden door Peters toen zij nog werkzaam was op de ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Een woordvoerder van de ombudsman bevestigde vanmiddag tegenover persbureau Novum dat Peters gehoord zal worden. Dat Peters loslippig zou zijn geweest over de werkzaamheden van de ex-MIVD’er, onthulde De Telegraaf in oktober. Hierdoor zou hij zijn dekmantel en zakenimperium zijn kwijtgeraakt. Volgens de krant leverde hij onder meer wapens aan Nederlandse commando’s.

De ex-geheim agent is momenteel verwikkeld in een proces tegen de Nederlandse staat en eist vijf miljoen euro, omdat hij zou zijn ontmaskerd en aan zijn lot zijn overgelaten.
Peters liet destijds al weten het verhaal van de man niet te geloven. “Ik weet niets van deze zakenman. Zijn beweringen zijn absurd.” Volgens het Kamerlid bood hij in 2006 zijn diensten aan op de ambassade in Kabul. “Ik vond zijn informatie niet bruikbaar en heb daar niets mee gedaan”, aldus Peters.

Naast de politica hoort de ombudsman ook de toenmalig ambassadeur in Kabul. De woordvoerder van de ombudsman kon vanmiddag tegen Novum niet zeggen hoelang het onderzoek nog zal duren.