Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Oekraïense zelfexplosie

Een ongebruikelijk tafereel bij het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee. Ivantsjoek beende na een remisepartij tegen Van Wely boos van het podium en trapte een deur in.

Lange tijd was het opwindendste dat in de vierde ronde van het Tata Steel-toernooi gebeurde de zelfexplosie van Vasili Ivantsjoek, nadat die remise had gespeeld tegen Loek van Wely. De Oekraïner kreunde. Hij sloeg zijn handen voor zijn gezicht alsof hij zijn familie had verloren bij een natuurramp. Hij leek zijn haren uit te willen rukken.

Nadat hij zijn notatieformulier had ondertekend maakte hij vreemde grimassen en fladderde hij met beide armen alsof hij weg wilde vliegen. Daarna beende hij in grote vaart naar de deur waardoor hij van het podium kon ontsnappen en hij gaf er een trap tegen. Nog een geluk dat die deur makkelijk open ging. In het verleden heeft Ivantsjoek in zo’n toestand eens geprobeerd om dwars door een glazen deur te lopen.

Wat heb je hem aangedaan, werd aan Van Wely gevraagd. „Ik stond slechter, maar ik heb me verdedigd”, zei die. Het was waar dat Ivantsjoek lang op winst kon hopen, maar als er al winst inzat, was die nog ver weg, en de discrepantie tussen de kleine onnauwkeurigheid die hij had begaan en het misbaar dat er op volgde, was wel erg groot. Maar eigenlijk was niemand er echt verbaasd over. Ach, het is Ivantsjoek, wordt er dan gezegd.

Verder bleef het lange tijd rustig in de zaal. Anish Giri en Hikaru Nakamura waren er al snel mee opgehouden. Giri had een dag daarvoor zijn mooie positie in het klassement verspeeld door een nederlaag tegen Sergei Karjakin, die een overwinning wel kon gebruiken, want hij had zijn eerste twee partijen verloren.

Het was geen mooie partij geweest van Giri. De uitleg die hij later gaf kwam er op neer dat hij een goede score had gehad en Karjakin een slechte, en dat hij daardoor had gedacht dat hij wel wat pionnen naar voren kon gooien en dat dan alles in orde zou komen.

Gisteren had Giri aanvankelijk nog wel de ambitie om het verloren terrein terug te winnen, maar toen Nakamura een variant speelde die de laatste jaren onder topspelers nog maar zelden te zien is en die Giri daardoor niet goed kende, koos hij eieren voor zijn geld en wikkelde hij af naar een gelijk eindspel op een manier zoals dat in het verleden vaker is gebeurd.

Vaak lijkt het of Giri alles weet van de openingen, maar dan gaat het over moderne varianten. Een zeventienjarige kan nog niet de hele geschiedenis van het schaakspel beheersen.

De partij die van tevoren als ‘de partij van het toernooi’ werd gezien, was maandag al gespeeld. Magnus Carlsen tegen Levon Aronian, nummer een van de wereldranglijst tegen nummer twee. Het was inderdaad een geweldig gevecht. Carlsen kreeg groot voordeel, maar achteraf vond hij dat hij Aronian toen misschien onnodige ontsnappingskansen had gegeven. Helemaal tevreden over zijn spel was hij niet, maar winst is winst zei hij opgewekt, en dat kon niemand ontkennen.

Zo kwam Carlsen eventjes alleen bovenaan te staan, maar gisteren kwam Aronian weer gelijk met hem. Die won van Gata Kamsky, terwijl Carlsen ternauwernood remise maakte tegen Fabiano Caruana.

Het slot van de partij die Ivantsjoek door het lint joeg. Na 25. Tc1 zou hij in het voordeel zijn, maar met zijn volgende zet gaf hij Van Wely een tegenkans. 25. h4 d4 26. Td1 a5 De a-pion geeft zwart net genoeg tegenspel. 27. h5 Hierna kan Van Wely meteen naar remise afwikkelen. 27...dxe3 28. Txd8+ Dxd8 29. Dxc5 exf2+ 30. Kg2 Ook na 30. Dxf2 Dxg5+ wordt het remise. 30...f1D+ 31. Kxf1 Dd1+ 32. Kg2 Dd2+ 33. Kf3 Dxb2 34. Dxb5 Kf8 35. Dc4 Ke7 36. Kg4 De5 Remise.