Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nu op twitter namens Zweden: de lesbische vrachtwagenchauffeur

Vanmorgen vroeg is ze met haar vrachtwagen aangekomen in Zwolle, de twitterende lesbische Zweedse vrachtwagenchauffeur die deze week de steeds populairder wordende twitteraccount @sweden beheert, bedoeld om een kijkje te bieden in het dagelijkse leven van een ‘gewone Zweed’.

Dat is steeds iemand anders. Het Zweedse bureau voor Toerisme heeft vorige maand besloten deze account iedere week aan iemand anders te geven, om op die manier een beeld te geven van het land dat verder gaat dan lange blonde vrouwen, gehaktballen en neutraliteit. [Update: Australië heeft het idee overgenomen. ]

In Zweden is deze week de 32-jarige Hanna aan de beurt. Ze maakt lange dagen op een vrachtwagen, drinkt te veel koffie, en vindt Rotterdam maar niets, zo blijkt uit de lange reeks tweets die ze de afgelopen dagen de wereld in heeft gestuurd.

De Curators van Zweden, zo noemt het Bureau voor Toerisme hen:

As the first country in the world, Sweden hands over the country’s official Twitter account to its citizens. Every week, someone in Sweden is @Sweden: sole ruler of the world’s most democratic Twitter account.

Zweden is geen land, maar een manier van denken, zo twitterde ze eerder deze week. Dat blijkt ook uit twitteraars die haar zijn voorgegaan: Anders Dalenius, die zijn week begon met een reeks tweets over hoe hij op herten en beren ging jagen, en Hasan Ramic, een vluchteling uit Bosnië die de homogeniteit die hij in Zweden aantreft ,,onnatuurlijk” vindt.