Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Nog nooit zo weinig energie

Robin Haase verloor in de eerste ronde van de Australian Open van Andy Roddick.

Hoofdschuddend en mokkend liep Nederlands beste tennisser over de baan.

Robin Haase of the Netherlands reacts while playing Andy Roddick of the US in their first round men's singles match on day two of the 2012 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 17, 2012. Roddick won 6-3, 6-4, 6-1. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP PHOTO / WILLIAM WEST
Robin Haase of the Netherlands reacts while playing Andy Roddick of the US in their first round men's singles match on day two of the 2012 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 17, 2012. Roddick won 6-3, 6-4, 6-1. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP PHOTO / WILLIAM WEST AFP

Robin Haase is het tennisjaar 2012 in mineur begonnen. Nadat de Nederlandse kampioen zich wegens visumproblemen moest terugtrekken voor het toernooi van Chennai en in de eerste ronde in Sydney had verloren van de Rus Alex Bogomolov, was hij gisteren in Melbourne in sportief en in fysiek opzicht geen partij voor Andy Roddick.

Haase verloor op de Australian Open kansloos van het Amerikaanse servicekanon in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-1. „Ik heb nog nooit zo weinig energie gehad”, zei hij na afloop tegen de NOS. „Ik heb er geen verklaring voor waarom de tank zo snel leeg was.” Met Haase verdween de laatste Nederlander uit het mannentoernooi in Melbourne.

De 24-jarige kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam was vol goede moed aan het nieuwe tennisjaar begonnen. Hij schreef vorig jaar in het Oostenrijkse Kitzbühel voor het eerst een ATP-toernooi op zijn naam en bereikte de topvijftig van de wereldranglijst.

Haase voelde dat zijn status in het internationale circuit was veranderd. Maar vooralsnog won hij dit jaar nog geen enkele partij en hoort hij ook niet meer bij de beste vijftig van de wereld. Daarnaast voert hij wederom strijd tegen zijn broze lichaam.

Het zat Haase bij de loting voor de Australian Open ook niet mee. Daar waar hij een jaar geleden nog via zeges op Carlos Berlocq en Juan Monaco pas in de derde ronde op Roddick stuitte, was de 29-jarige Amerikaan nu al in de eerste ronde zijn tegenstander. En toen Haase vervolgens verder het schema bekeek, zag hij in mogelijke volgende rondes topspelers Lleyton Hewitt, Milos Raonic en Novak Djokovic opdoemen.

„Ze noemden me in Australië ooit een reuzendoder. De ideale loting om dat te bewijzen”, twitterde Haase vanuit Melbourne met gevoel voor zelfspot.

Het duel tussen Haase en Roddick in de Hisense Arena werd geen moment een echte wedstrijd. Haase kon in de eerste set nog wel even meekomen met A-Rod, maar hij miste duidelijk de energie om het hem in de Australische hitte echt moeilijk te maken. De Nederlands kampioen moest lijdzaam toezien hoe de voormalige nummer één van de wereldranglijst op het juiste moment een tandje bij schakelde en de partij in handen nam.

Haase maakte fouten, riep een fysiotherapeut naar de baan, smeet zijn racket op de grond en voelde aan zijn knie. Het waren de laatste stuiptrekkingen van een kansloze verliezer. Met pijn en moeite wist Haase nog te voorkomen dat Roddick de derde set niet met 6-0 won. Meer zat er niet in. Als een verslagen man gaf Haase zijn Amerikaanse tegenstander na afloop een hand aan het net.

Een jaar geleden had Haase het grandslamtoernooi van Melbourne na een nederlaag tegen Roddick ook al met een slecht gevoel verlaten. Destijds raakte hij vroeg in de partij geblesseerd aan zijn enkel, maar toen ging hij tegen wil en dank door. Haase stelde later dat hij een foute inschatting had gemaakt door niet op te geven. Hij bestempelde die verliespartij als „een leermoment”.

Haase moest later dat jaar zowel in Nice als op Wimbledon zijn partijen vroegtijdig opgeven wegens blessures. Daarmee bevestigde hij zijn imago van een blessuregevoelige tennisser.

Gisteren kwam er bij de Australian Open opnieuw een hoofdstuk bij in het medische dossier van Robin Haase, die op de baan van Melbourne Park aan alles en iedereen liet blijken dat het zijn dag niet was.

Hoofdschuddend en mokkend liep Haase heen en weer. Een houding die past bij een speler die op 2 november 2011 tegen de Zwitser Marco Chiudinelli zijn laatste tennispartij op ATP-niveau heeft gewonnen.