Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Nog 21 vermisten Costa Concordia, Duitse vrouw in leven

Reddingswerkers moesten vandaag wegens hoge golven de zoektocht naar slachtoffers staken. Foto Reuters / Max Rossi

Een Duitse vrouw die vermist werd na de scheepsramp met het cruiseschip Costa Concordia blijkt in leven. Gertrude Görgens meldde zich vandaag bij de politie in Duitsland. Op de lijst van vermisten staan nu nog 21 mensen. Tot dusverre zijn elf lichamen geborgen, meldt persbureau AP.

Eerder vandaag werd de zoekactie naar slachtoffers stilgelegd. Het werk van de duikers en andere reddingswerkers kwam in gevaar omdat het schip door toedoen van hoge golfslag begon te bewegen. Wanneer de reddingswerkers hun werk kunnen hervatten, is nog niet duidelijk.

Eerste slachtoffer geïdentificeerd

Een van de slachtoffers is een Hongaarse muzikant die aan boord van het schip werkte, bevestigde het Hongaarse ministerie van buitenlandse zaken vandaag. Het lichaam van Sandor Feher, een 38-jarige violist, werd in het wrak gevonden en is door zijn moeder geïdentificeerd in de Italiaanse stad Grosetto. Feher is het eerste slachtoffer dat officieel is geïdentificeerd.

‘De Falco is Monti, Schettino Berlusconi’

In Italië heeft het telefoongesprek tussen de commandant van de kustwacht in Livorno, Gregorio De Falco, en kapitein Francesco Schettino een symbolische lading gekregen, schrijft onze correspondent Bas Mesters vandaag in NRC Handelsblad.

“Met zijn frivole gunst aan een hofmeester op het cruiseschip om dicht langs Giglio te varen, veroorzaakte Schettino niet alleen een dramatisch ongeluk, maar bracht hij Italië ook veel imagoschade toe. Schettino bevestigt volgens velen het archetypische beeld van de Italiaan die procedures negeert om vrienden gunsten te verlenen, en met leugens zijn verantwoordelijkheid probeert te ontlopen. Juist daarom is de dialoog tussen De Falco en Schettino gisteren bijna met opluchting ontvangen in de Italiaanse publieke opinie. De Falco’s woedende „Vada a bordo” (Ga aan boord) echoot na in de media, op straat en op Twitter. De Falco staat voor het goede, Schettino voor het duistere Italië. De verontwaardigde kustwachtcommandant is de toekomst, de geplaagde kapitein het verleden. De Falco is Monti, Schettino Berlusconi.”

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de kapitein onder invloed was van alcohol of cocaïne. De aanklacht dood door schuld, veroorzaken van een ramp en voortijdig verlaten van het schip kan volgens het OM leiden tot een strafeis van vijftien jaar cel.

Monti bezorgd over milieuramp

De Italiaanse premier Mario Monti liet vandaag weten bezorgd te zijn dat de bijna 2300 ton brandstof in het schip gaat lekken. Het voorkomen van zo’n lek is voor de autoriteiten op dit moment een prioriteit, aldus Monti. Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak is begonnen met het wegpompen van de stookolie aan boord van het schip.

Het is nog niet bekend of Smit Tak ook de hele bergingsoperatie op zich neemt.

Voor het bergen van de Costa Concordia zijn verschillende opties.

Premier Monti bedankt vandaag ook de inwoners van het eilandje Giglio voor het opvangen van de 4200 opvarenden van de Costa Concordia.