Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Netanyahu in Amsterdam: Israël en Nederland zitten op één lijn

Netanyahu vanavond bij het bijtreden van de Portugese Synagoge in Amsterdam. Foto AP / Peter de Jong

Nederland en Israël zitten op één lijn als het gaat om het conflict in het Midden-Oosten en de dreiging van een nucleair Iran. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanavond in Amsterdam. Hij bedankte de Nederlandse regering voor het steunen van zijn land.

Netanyahu stelde in een speech in de Portugese Synagoge in Amsterdam dat Nederland en Israël het eens zijn als het gaat om het oplossen van het conflict in het Midden-Oosten. Israël is bereid om zonder voorwaarden vooraf weer met de Palestijnse Autoriteit over vrede te praten, zei Netanyahu. “Daar vragen we al drie jaar om”, aldus de Israëlische premier. Hij nodigde de Palestijnse president Abbas in zijn toespraak persoonlijk uit om de onderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten.

Als de onderhandelingen met de Palestijnen eenmaal op gang zijn, heeft Israël natuurlijk zijn onderhandelingspositie, zei Netanyahu. Hij stelde dat een toekomstige Palestijnse staat gedemilitariseerd moet zijn en dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als een Joodse staat. Ook maakte Netanyahu duidelijk dat veilige grenzen voor Israël van cruciaal belang zijn. “Ik zal nooit compromissen sluiten als het gaat om de veiligheid van Israël”, aldus Netanyahu.

Israëlische premier dankt Nederland voor steunen sancties tegen Iran

Netanyahu sprak ook over de dreiging van een nucleair Iran. Hij bedankte de Nederlandse regering voor het steunen van strenge sancties tegen het Iraanse regime. Netanyahu herhaalde het bekende Israëlische standpunt dat een Iran met kernwapens een bedreiging is voor de regio en de wereld.

Netanyahu prees verder de religieuze tolerantie die Nederland volgens hem altijd heeft gekenmerkt. Ook roemde hij de “duizenden” dappere Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog onderdak hebben geboden aan Joden. “Veel dappere Nederlandse zielen stonden op tegen het kwaad van het nazisme”, aldus Netanyahu.

Bezoek Netanyahu roept verschillende emoties op

Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Israëlische premier Nederland bezoekt. Vanmiddag sprak Netanyahu onder anderen met de ministers Verhagen (Economische Zaken) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Na deze besprekingen werd bekend dat Nederland nog dit jaar een economische missie uit naar Israël stuurt. Israël zou voor zowel grote als kleine Nederlandse bedrijven uitstekende kansen bieden, vooral op het gebied van energie, water en voedsel.

Voorafgaand aan de toespraak in de Portugese Synagoge verzamelden zich twintig tot dertig demonstranten met Israëlische vlaggen bij de synagoge. De demonstranten van de joodse groep Tora-yeshua boden excuses aan omdat Nederland te weinig zou hebben gedaan om in de Tweede Wereldoorlog de deportatie van joden te voorkomen. Rondom de synagoge stonden veel dranghekken. Ook waren enkele tientallen agenten op de been.

Tegen het bezoek van Netanyahu bestaat ook veel verzet. Het Palestina Komitee heeft voor morgenochtend op het Plein in Den Haag een protestactie aangekondigd. Gate48, een platform van kritische Israëliërs in Nederland, komt die ochtend op het Binnenhof bijeen om te protesteren tegen joodse nederzettingen op de Westoever.