Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Muller wil aandelenemissie voor Spyker

Na het faillissement van autofabrikant Saab is nu ook de toekomst van moederbedrijf Swedish Automobile onzeker. Topman Victor Muller waarschuwde vanochtend nogmaals dat de continuïteit van Swedish Mobile gevaar loopt als het bedrijf er niet in slaagt verse geldbronnen aan te wenden. Met een nieuwe aandelenuitgifte aan GEM Global Yield Fund hoopt de onderneming deze noodzakelijke financiering binnen te halen. Ondertussen bekijkt het bedrijf nog steeds de mogelijkheden om Spyker te verkopen, maar de onderhandelingen daartoe hebben nog niets opgeleverd.

Met de emissie van 2,5 miljoen aandelen aan GEM Global Yield Fund – onder een lopende aandelenfaciliteit tussen de twee partijen ter waarde van 150 miljoen euro – hoopt Muller geld binnen te halen om een faillissement van Swedish Automobile af te wenden.

Een andere mogelijkheid om de noodzakelijke financiering binnen te halen zou de verkoop van sportwagenfabrikant Spyker kunnen zijn. Begin november maakte de onderneming bekend dat ze daarover een deal ter waarde van 23 miljoen euro had gesloten met het private equityfonds North Street Capital. Die overname mislukte echter, waardoor Swedish Automobile nog altijd op zoek is naar een koper van het enig overgebleven onderdeel van de onderneming. „De gesprekken met potentiële overnamekandidaten duren nog altijd voort”, zei Muller vanochtend.

Swedish Automobile heeft zelf al aangegeven dat de onderneming mogelijk wordt geliquideerd als de verkoop van Spyker slaagt. Het bedrijf wijst erop dat het er op dit moment echter naar uitziet dat de verkoop te weinig zal opbrengen om een faillissement van Swedish Automobile te voorkomen.

Onenigheid over de toekomstige financiering van Swedish Automobile heeft ondertussen ook zijn tol geëist binnen de top van de onderneming. De commissarissen Hans Hugenholtz, Mauricio La Noze, Alex Roepers en bestuurslid Rob Schuijt kunnen zich niet vinden in de nieuwe financieringstactiek en hebben besloten op te stappen.

Swedish Automobile leverde na bekendmaking van de nieuwe aandelenuitgifte acht procent van zijn beurswaarde in. Een aandeel SWAN leverde rond een uur nog 0,23 euro op.