Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Massale hulpactie voor indianen Noord-Mexico

De indianen zouden door de mislukte oogst massaal zelfmoord plegen. Dat gerucht is onbevestigd, maar een voedselcrisis is er zeker.

Mexicanen hebben massaal voedselhulp naar de Tarahumara-indianen in de noordelijke berggebieden van Mexico gestuurd, na geruchten dat tientallen indianen zelfmoord hadden gepleegd omdat ze hun kinderen niet kunnen voeden. De geruchten over de zelfmoorden blijven onbevestigd, maar een voedselcrisis is er zeker.

Inwoners van Mexico-Stad brachten in groten getale eten en kleding naar inzamelpunten. De hulpactie ontstond dit weekend, toen op sociale netwerksites een filmpje opdook van een stadsbestuurder uit de Tarahumara-bergen. De bestuurder zei daarin dat ongeveer vijftig Tarahumara mannen en vrouwen zelfmoord hadden gepleegd wegens de mislukte oogst. Die is veroorzaakt door een combinatie van extreme kou en de ergste droogte in zeventig jaar.

Maar Mexicaanse ambtenaren zeiden geen berichten over massazelfmoorden te hebben ontvangen.

Toch komt de hulpactie gelegen, want een voedselcrisis is er wel degelijk in het onherbergzame noorden van het Midden-Amerikaanse land. Vorig jaar ondernam het Internationale Rode Kruis twee expedities om voedsel naar de indianen te brengen, dit jaar worden dat er drie.

De ongeveer 250.000 Tarahumara-indianen zijn een symbool van trots voor de Mexicanen. Ze zijn bekend om hun extreme uithoudingsvermogen als langeafstandsrenners, maar behoren ook tot de armste bevolkingsgroepen van Mexico. (AP)