Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Rapport Chemie-Pack mag verschijnen

Den Haag. Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand bij Chemie-Pack, een jaar geleden, mag eind deze maand worden gepubliceerd. Dat heeft de Haagse rechtbank vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door het bedrijf. Afgelopen zondag lekten gedeelten van het conceptrapport al uit. De bestuurders van het inmiddels failliete Chemie-Pack vinden dat in het rapport tientallen onjuistheden staan. Zij menen te weinig tijd te hebben om hierop te reageren en eisten daarom een publicatieverbod of meer tijd om te reageren. In de uitgelekte conceptversie van het rapport is de onderzoeksraad kritisch over de gang van zaken rond de brand. (Novum)

Oud-SS’er Klaas Faber mogelijk toch in cel

Rotterdam. Oorlogsmisdadiger en voormalig SS’er Klaas Faber moet wellicht toch zijn levenslange gevangenisstraf in Duitsland uitzitten. Dat meldden Duitse media gisteren. De Duitse aanklager heeft een rechter in het Beierse Ingolstadt gevraagd de 89-jarige Faber alsnog op te sluiten. Faber werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moorden op 22 joden, communisten en verzetsleden. De straf werd later omgezet in levenslang. Faber, die als SS’er automatisch het Duitse staatsburgerschap kreeg, ontsnapte in 1952 naar Duitsland, dat geen staatsburgers uitlevert. (Novum)

1.200 meldingen bij meldpunt reuma

Amsterdam. Bijna 1.200 reumapatiënten hebben zich gemeld bij het meldpunt fysiotherapie van het Reumafonds, dat gisteren openging. Ze vulden een enquête in over hun verzekering voor fysiotherapie. Sinds 1 januari staan zij niet meer op de Lijst Borst, die bepaalt welke chronisch zieken onbeperkt verzekerd zijn voor fysiotherapie. De meeste reumapatiënten gaan twee keer per week naar de fysiotherapeut en moeten dat nu zelf betalen. Alleen als ze al een heel goede aanvullende verzekering hadden, krijgen ze dat alsnog vergoed. Veel reumapatiënten worden daarvoor geweigerd. (NRC)

Mariniers slaan aanval piraten op schip af

Rotterdam. Nederlandse mariniers hebben gisteren een piratenaanval op een koopvaardijschip in de Arabische Zee afgeslagen. De mariniers, die ter beveiliging meevaren met het Nederlandse schip, openden het vuur toen de zeerovers dreigden te schieten met een granaatwerper. Dat meldt het ministerie van Defensie. De piraten sloegen daarop op de vlucht. Defensie sluit niet uit dat er bij de actiemensen zijn omgekomen. (Novum)