Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Griekenland dreigt schuldeisers met wet

AMSTERDAM. Als het overleg met schuldeisers over kwijtschelding van de Griekse schuldenlast mislukt, dreigt de Griekse minister-president Lucas Papademos met wetgeving om de schuldeisers van het land te dwingen verlies te nemen op hun bezit. Dit bericht de New York Times op zijn website in een interview met Papademos. Het overleg met de private schuldeisers wordt woensdag hervat. „Gezien de verwachtingen over de mate waarin schuldeisers medewerking zullen verlenen, is wetgeving iets wat we moeten overwegen”, aldus de Griekse minister-president. Verder dringt Papademos erop aan dat Griekse politici akkoord gaan met de nodige economische maatregelen die buitenlandse kredietverstrekkers eisen in ruil voor meer financiële noodhulp aan het land. (Dow Jones)

Wereldbank: lagere groei wereldeconomie

Amsterdam. Een recessie in Europa en een lagere groei in India, Brazilië en andere opkomende landen zal de groei van de wereldeconomie vertragen. Dat voorspelt de Wereldbank woensdag in zijn halfjaarlijkse rapport. De Wereldbank verlaagde zijn groeiverwachtingen flink voor zowel de ontwikkelde als de opkomende landen. Voor de ontwikkelde landen wordt nu een gemiddelde groei van 1,4 procent voorzien in plaats van 2,7 procent. De economie van opkomende landen groeit naar verwachting niet met 6,2, maar met 5,4 procent. De wereldeconomie groeit volgens de bank dit jaar in totaal met 2,5 procent en in 2013 met 3,1 procent. Eerder ging de bank nog uit van een groei van 3,6 procent voor beide jaren. De economie van de Verenigde Staten krijgt volgens de Wereldbank ook last van de lagere wereldwijde groei, maar niet zoveel als andere ontwikkelde landen. (Dow Jones)

Spaans record slechte leningen banken

Rotterdam. Het aantal zogenaamde slechte leningen binnen de Spaanse bankensector heeft zijn hoogste niveau in 17 jaar tijd bereikt, blijkt woensdag uit data van de centrale bank van Spanje. De cijfers laten zien dat 7,51 procent van de leningen van Spaanse banken in november meer dan drie maanden overtijd was waarmee het percentage voor de achtste maand op rij omhoog ging Het percentage staat daarmee op zijn hoogste niveau sinds 1994. Het hoge percentage is een groot contrast met de niveaus van minder dan 1 procent voor de crisis in 2008. Met ingang van november hadden Spaanse banken een totaal van bijna 1,8 biljoen euro aan leningen uitstaan. In 2010 was dit nog rond de 1,85 biljoen euro. De banken in Spanje worstelen al langere tijd met grote verliezen op leningen die zijn verstrekt aan de vastgoedsector in een tijd waar ook de grootste economische neergang in decennia en de eurocrisis een belangrijke rol spelen. (Dow Jones)

EFSF houdt vast aan plannen voor uitgifte

BERLIJN. Het tijdelijke noodfonds van de eurozone, de European Financial Stability Facility (EFSF) blijft ondanks de afwaardering van Standard and Poor’s zoeken naar kapitaal om de activa van het fonds te vergroten, verklaart Christof Roche, woordvoerder van het EFSF woensdag aan Dow Jones Newswires. Hij reageert daarmee op een bericht in het Duitse dagblad Die Welt dat woensdag meldt dat het vergaren van kapitaal gedoemd is te mislukken nu het fonds de AAA-status kwijt is. „De actie van S&P heeft geen effect op de plannen van het EFSF om het noodfonds op te vijzelen en te versterken”, aldus Roche. Op dit moment heeft het EFSF nog zo'n 250 miljard euro in kas om eurolanden die economisch in de problemen zitten te helpen. Eerder verstrekte het fonds financiële noodhulp aan Ierland en Portugal. (Dow Jones)