Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Kort nieuws Buitenland

Aung San Suu Kyi laat zich inschrijven

Rangoon. Onder groot enthousiasme van de lokale bevolking heeft de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi zich vanmorgen formeel ingeschreven als kandidaat voor de tussentijdse verkiezing voor 48 parlementsleden in een district iets ten zuiden van Rangoon. Ze geldt er als de grote favoriet. Het gebied van het district werd in 2008 geteisterd door een cycloon en hevige overstromingen. De verkiezingen zullen op 1 april worden gehouden. Het is voor het eerst dat de 66-jarige Aung San Suu Kyi zich verkiesbaar stelt voor het parlement. De kiescommissie van Birma moet haar inschrijving nog formeel goedkeuren. (AFP, AP)

Turkije kwaad over kritiek Rick Perry

Washington/Ankara. Turkije heeft verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van de Amerikaanse gouverneur Rick Perry, deelnemer aan de Republikeinse voorverkiezingen, dat het land wordt geregeerd door „islamitische terroristen”. Perry gebruikte deze omschrijving maandag tijdens een verkiezingsdebat. Perry voegde toe dat de VS alle financiële steun aan Turkije, een belangrijke bondgenoot, moet staken en dat het land niet thuishoort in de NAVO. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de uitspraken van Perry afgewezen en prees Turkije gisteren als een belangrijke bondgenoot en een voorbeeld van „islamitische democratie”. Perry bleef gisteren bij zijn woorden. (Reuters)

Verzoenend gebaar in Boekarest na protesten

Boekarest. De populaire Roemeense onderminister Raed Arafat, wiens gedwongen aftreden donderdag een reeks demonstraties inluidde, is gisteren herbenoemd in zijn functie. Arafat, die als onderminister voor Gezondheid veel lof kreeg voor zijn reorganisatie van de eerste hulp in Roemenië, was zeer kritisch geweest over een wetsvoorstel waarin delen van de gezondheidszorg werden geprivatiseerd. Dat voorstel is inmiddels ingetrokken. Ondanks deze verzoenende gebaren werden vandaag, na vier dagen van betogingen, nieuwe demonstraties verwacht; het protest is al snel breder geworden en betreft nu ook de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen twee jaar. (Reuters)

VS sluiten zich niet aan bij code ruimteafval EU

cape canaveral. De Verenigde Staten sluiten zich niet aan bij de gedragscode van de Europese Unie voor activiteiten in de ruimte. In plaats daarvan wil Washington samen met landen in de EU en elders een minder vergaande code afspreken. Deze richtlijnen moeten onder meer een oplossing bieden voor het groeiende probleem van afval in de ruimte. Rondzwevend ruimteafval kan ernstige schade toebrengen aan satellieten en ruimtevoertuigen. De VS willen niet dat beperkingen worden gesteld aan mogelijk militair gebruik van de ruimte. (Reuters)

Gouverneur Algerije vrij na ontvoering

Algiers. Een Algerijnse regio-gouverneur die maandag in de buurt van de grens met Libië werd ontvoerd, is gisteren weer vrijgekomen. De ontvoerders van de gouverneur, Mohamed Laid Khelfi, werden in Libië door Libische autoriteiten tegengehouden. Volgens twee Algerijnse veiligheidsfunctionarissen maakten de ontvoerders deel uit van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. Deze groep is verantwoordelijk voor ontvoeringen, hinderlagen en zelfmoordaanslagen in Algerije en omringende landen. Volgens veiligheidsexperts maakt de groep misbruik van de chaos die is ontstaan na de val van Gaddafi in Libië. Aanhanger proberen hun macht in het gebied te vergroten. (Reuters)