Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Televisie

Ja, ik werd afgeleid!

De nationale IQ testNed. 1, 20.30 - 23.00 uur

Hoe meer een test écht iets lijkt te zeggen over de cognitieve capaciteiten van de deelnemers, hoe spectaculairder hij op tv wordt gebracht. Ga het rijtje maar af. Je hebt het beschaafde Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat wordt afgenomen in de Eerste Kamer. Je hebt de Nationale Wetenschapsquiz, al een stuk willemruiziger, én je hebt de Nationale IQ-test van BNN.

Slecht scoren op een intelligentietest is natuurlijk veel bedreigender dan spelfouten maken. Daarom moet de Nationale IQ-test met het meeste spektakel worden omgeven. Rustgevend bedoeld: het is maar een spelletje hoor, mensen, het is niet serieus. En als je slecht scoort, komt dat door de commotie eromheen.

De commotie bestaat dit jaar onder meer uit gedoe over de strijd der seksen. Mannen (hardlopers, loodgieters, homo’s en players) nemen het op tegen vrouwen (Zumba-danseressen, feministen, dispuutgenootjes en receptionisten). En thuis kun je het opnemen tegen je geliefde, aldus BNN, „als je lover van het andere geslacht is dan”. Zoals Emile Ratelband de Nederlandse man vertegenwoordigt en Kaboutertje de Nederlandse vrouw, zo vertegenwoordigt uw score op de Nationale IQ-test uw IQ.

Ellen de Bruin