Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Interesse in Aziatische activiteiten ING

Bank en verzekeraar ING moet onderdelen verkopen. In de verzekeringsactiviteiten in Azië lijkt nu concrete interesse.

Nog twee jaar heeft bank en verzekeraar ING om de verzekeringsactiviteiten af te stoten en verder te gaan als bank. Maar met een beetje geluk lukt het de komende maanden al om de Aziatische verzekeringstak te verkopen.

Volgens verschillende buitenlandse media heeft de Aziatische levensverzekeraar AIA Group concrete interesse. Volgens persbureau Bloomberg heeft het bedrijf – voor een derde in handen van de Amerikaanse verzekeraar AIG – de banken Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank en Morgan Stanley inmiddels ingehuurd voor advies. Analisten schatten de verkoopwaarde van de Aziatische verzekeringsactiviteiten van ING op ruim 5 miljard euro.

ING maakte vorige week bekend dat het niet langer van plan is de verzekeringsbedrijven in Europa en Azie gezamenlijk naar de beurs te brengen vanwege de „onzekere economische situatie en de turbulentie op de financiële markten”. Het concern denkt dat een separate verkoop van de Aziatische verzekeringsactiviteiten aantrekkelijker is.

Volgens persbureau Reuters heeft ING de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ingehuurd om de verkoop van de Aziatische activiteiten te begeleiden. Bronnen zeiden tegen Reuters te verwachten dat naast AIA ook andere Aziatische verzekeringsbedrijven en Amerikaanse en Europese verzekeraars interesse zullen tonen voor het onderdeel van ING. Andere verzekeraars die genoemd worden als mogelijke kopers zijn het Amerikaanse Prudential Financial, de Chinese Ping An Insurance Group en het Koreaanse Samsung Life Insurance.

Het is nog niet duidelijk of de Aziatische verzekeringpoot in zijn geheel of in onderdelen zal worden verkocht. AIA heeft volgens analisten vooral interesse in bepaalde delen, waarmee het Aziatische bedrijf haar aanwezigheid in bepaalde Aziatische landen kan uitbreiden. In veel delen van Azië heeft AIA al een hoog marktaandeel.

De verkoop van de verzekeringsactiviteiten door ING is onderdeel van de eisen van de Europese Commissie stelde, als voorwaarde voor de staatssteun die de bank en verzekeraar ontving tijdens de kredietcrisis. In oktober 2008 kreeg ING in totaal 10 miljard euro van de Staat, die daarvoor zogeheten core tier-1 securities ontving – een soort aandelen die geen stemrecht geven, maar wel als kernkapitaal meetellen. Van de Europese Commissie moest ING de balans verkorten door onderdelen af te stoten. Zo werd ING Direct in Amerika al verkocht. Ook is ING nog steeds van plan om de Europese verzekeringsactiviteiten naar de beurs te brengen, maar het is niet duidelijk op welke termijn dat zal gebeuren.

De verkoop van de Aziatische verzekeringstak zal volgens een analist van de Rabobank netto rond de 3,9 miljard euro opbrengen, omdat de rest van de geschatte verkoopprijs van 5,2 miljard euro gebruikt zal worden om schuld af te lossen.

De opbrengst kan ING onder meer gebruiken om het restant van de schuld aan de Nederlandse staat af te lossen. ING heeft inmiddels 7 van de 10 miljard terugbetaald. De resterende 3 miljard, plus een boete van 1,5 miljard, wil de bank dit jaar en volgend jaar terugbetalen.

Tot het geheel is afgelost, zal ING geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders, zo liet het concern vorige week weten. De koers van het aandeel ING stond vandaag rond het middaguur op 6,63 euro, een winst van 1,8 procent.