Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Inspectie zorg weer onder vuur

Opnieuw is een vernietigend rapport verschenen over de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de zaak-Jelmer. Jelmer Mulder liep in 2007, vlak na zijn geboorte, ernstige hersenbeschadigingen op bij een darmoperatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Een onderzoekscommissie concludeert dat de IGZ ernstig is tekortgeschoten. Dat komt door individuele fouten, maar ook door reorganisaties, slechte leiding, gebrekkig personeelsbeleid en solistisch optreden van inspecteurs.

De ouders van Jelmer voerden jaren strijd tegen het ziekenhuis. De ouders meldden de zaak bij de inspectie. Die deed er ruim vier jaar over om tot behandeling over te gaan. Eind 2011 stelde de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dat het ziekenhuis en de inspectie „op schokkende wijze” hadden gefaald. De IGZ kampt met structurele problemen, zei hij. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal trok het boetekleed aan, maar zei ook dat de ombudsman onterecht de hele inspectie diskwalificeerde.

Afgelopen zomer kreeg een externe commissie opdracht van Van der Wal om de werkwijze van de inspectie te onderzoeken. De driekoppige commissie doet veertien aanbevelingen, die de inspectie onverkort overneemt. Het gaat bijvoorbeeld om betere „intercollegiale toetsing” en verbetering van de communicatie met alle betrokkenen van een melding.

Ook minister Schippers (Volkgezondheid, VVD) erkent dat het ernstig mis is gegaan in deze zaak en dat de IGZ dat voortaan moet voorkomen. Maar zij zegt tegelijkertijd dat er al veel veranderingen in gang zijn gezet en dat de inspectie niet structureel disfunctioneert, zoals de ombudsman vindt.