Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

IMF: meer geld voor crisisbestrijding

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zoekt manieren om de financiële slagkracht te vergroten. Alleen met meer geld in kas kan het fonds echt een constructieve rol spelen bij het beschermen van de economische stabiliteit in de wereld. Dat heeft IMF-chef Christine Lagarde gisteren gezegd.

Het IMF waarschuwt dat het mogelijke liquide middelen te kort komt om te kunnen voldoen aan de vraag naar noodsteun die is ontstaan door de schuldencrisis in de eurozone .

Het fonds heeft moeite om het benodigde geld bijeen te brengen. De landen van de G-20 voelen er weinig voor om nu extra geld te lenen aan het fonds. Daarom zoekt het IMF naar andere manieren om kapitaal te vergaren. Het is echter niet duidelijk waar dat geld vandaan zou moeten komen en hoe hoog een eventuele kapitaalinjectie zou moeten zijn.

De Verenigde Staten maakten eerder bekend dat het land niet bereid is meer geld aan het fonds te lenen. Bovendien zouden Amerikaanse beleidsmakers plannen hebben om een lening van 100 miljard dollar uit 2009 terug te vragen, om de eigen staatskas te te vullen.

Washington wil dat Europa haar leningen aan het IMF samenbrengt in een apart fonds waardoor er meer flexibiliteit ontstaat om landen binnen de eurozone financieel te steunen. De Amerikaanse economie zou hierdoor minder gevaar lopen bij eventuele Europese defaults.

Europa heeft een bedrag van 150 miljard euro toegezegd aan het algemene fonds van het IMF. Dit stuit echter op weerstand bij sommige opkomende economieën die bang zijn dat zij hierdoor blootgesteld worden aan het risico dat Europese landen failliet gaan.

China, Japan en Brazilië zeiden eerder alleen te willen bijdragen aan het IMF op voorwaarde dat Europa meer doet om de schuldencrisis te bezweren. (Dow Jones)