Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

IEA verlaagt prognoses olievraag 2012

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft vandaag zijn prognoses voor de vraag naar olie verlaagd. De bijstelling volgt op cijfers uit het vierde kwartaal van 2011 waaruit blijkt dat het oliegebruik voor het eerst sinds het eind van de kredietcrisis is afgenomen.

Het agentschap, dat grote energieverbruikende landen vertegenwoordigt, waarschuwt voor een toenemende kans op een sterke economische vertraging. „De vertraging in de vraag naar olie overtreft de verlagingen in de economische prognose”, stelt het IEA.

Tegelijkertijd waarschuwt het IEA voor meerdere risico’s voor de olietoevoer, waaronder de dreigende sancties tegen de export van ruwe olie uit Iran, wat tot aanzienlijke leveringsproblemen kan leiden voor Europese raffinaderijen.

De vraag naar olie in het vierde kwartaal verraste het IEA met een daling met 300.000 vaten per dag in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Het agentschap had een lagere groei voorzien over het vierde kwartaal. Maar door de combinatie van het milde najaar, een economische terugval en hoge olieprijzen, kromp de consumptie voor het eerst sinds het dieptepunt van de recessie in het derde kwartaal van 2009.

Het agentschap stelt de prognose voor de vraag naar olie voor het eerste kwartaal van 2012 neerwaarts bij, met een vermindering van 500.000 vaten per dag.

De prognose voor de vraag naar olie over geheel 2012 is verlaagd met 200.000 vaten per dag naar 1,1 miljoen vaten. (Dow Jones)