Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Hongaarse premier: problemen met EU worden snel verholpen

De Hongaarse premier Orban sprak vanmiddag het Europees parlement toe. Foto AP / Cedric Joubert

Hongarije kan de bezorgdheid van de EU over de omstreden nieuwe Grondwet van het land snel wegnemen. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban vanmiddag gezegd in het Europees parlement.

Orban hield vandaag op eigen verzoek in een toespraak in het parlement om het beleid van zijn regering te verdedigen. De Europese Commissie liet gisteren weten een inbreukprocedure tegen Hongarije te starten, omdat de nieuwe Grondwet op drie punten ingaat tegen wetgeving binnen de EU. De Grondwet bedreigt volgens de Europese Commissie de onafhankelijkheid van de centrale bank en de rechterlijke macht. Ook zou een instituut dat de privacy in Hongarije beschermt in zijn onafhankelijkheid worden bedreigd.

De Hongaarse premier probeerde de europarlementariërs gerust te stellen door te zeggen dat de problemen die Europa met de Grondwet heeft “gemakkelijk” opgelost kunnen worden. Volgens Orban voldoet de nieuwe Hongaarse Grondwet aan de basiswaarden van de EU, hoewel hij de bezwaren van Europa “begrijpelijk” noemde.

Orban heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, vandaag een brief geschreven waarin hij uiteen zou hebben gezet op welke manier Hongarije de EU tegemoet wil komen. Barosso bevestigde dat Orban de Commissie een brief heeft geschreven. Volgens Barosso zegt Orban in de brief bereid te zijn “de relevante wetgeving” aan te passen en samen te werken met de Europese Commissie.

Hongarije heeft formeel een maand de tijd om op de bezwaren van de Europese Commissie te reageren. Als het land niet op tijd reageert, riskeert het een boete van het Europees Hof van Justitie. De inbreukprocedure kan nog een groot deel van het jaar in beslag nemen.