Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Homo's: gedekt door Arie en de verzekering

‘Grote kerel, grote handen, felle blauwe ogen; ik was wel geïntimideerd door Piet’. Aldus acteur Victor Reinier, jarenlang sidekick van Piet Römer in de politieserie Baantjer. Drie zenders stonden gisteravond stil bij het overlijden van Römer.

De wereld draait door had de Baantjer-cast, die met melancholiek natte ogen luisterde naar de mondharmonica uit de herkenningsmelodie. Nederland 2 had een aflevering van Opium van vorig jaar over Römer, waarin Reinier een rondleiding gaf door het politiebureau uit Baantjer. Zoon Peter en kleinzoon Thijs zeiden rake dingen over de ‘sjansbak’ uit de Jordaan, die dankzij de tv uitgroeide tot volksheld. RTL4 zond een aflevering van Baantjer uit, en PowNews had een gênante opname van een dronken Römer bij DWDD. Als trappen je stijlmiddel is, waarom zou je dan de doden ontzien?

Verder kwamen er weer wat mensen uit de kast gisteravond. Santana vertelde in de scholierenserie Glee aan haar christelijke oma dat ze lesbisch is. Oma gooide haar het huis uit, ze vond dat je sommige zaken geheim moet houden. Een jongen uit de klas wilde Santana via sekstherapie „weer normaal maken”. Toen zong het meisje de lesbohit I Kissed a Girl.

Arie Boomsma duwde de 15-jarige korfballer Niek uit de kast. Niek durfde eigenlijk niet, maar Arie ‘Ik sta achter je’ Boomsma stond erop. Waarom wekt Uit de kast weerzin? Vrij kunnen uiten van je geaardheid is toch een goede zaak? Maar als Arie zich ermee bemoeit, wordt het snel onaangenaam. Misschien omdat hij alles als evangelist benadert: doorduwen en getuigen. De kinderen mogen hun bekentenis dus niet gewoon doen aan een vriend of vriendin; ze moeten een publiekelijke verklaring afleggen. Dat is altijd ongewoon en eng, ook als je publiekelijk zou moeten bekennen dat je op korfbal zit.

Pauw & Witteman besteedde aandacht aan de homotherapie van evangelistenclub Different, die je van de homoseksualiteit zou afhelpen. Omdat zulks wordt gedekt door de ziektekostenverzekering (zoals wel meer gekke dingen: homeopathie, acupunctuur, chiropraxie) zijn de minister en de Tweede Kamer verontwaardigd en stelt de gezondheidsinspectie een onderzoek in. Te gast was christenhomo Raphael Creemers. Jarenlang geloofde hij dat hij genezen was en droeg dit uit bij de Evangelische Hulp voor Homofielen. Nu stelt hij dat de ‘genezing’ geestelijke zelfverminking was.

Als de minister, de Kamer, Glee én Arie Boomsma achter je staan, is de emancipatie voltooid, zou je denken. Maar dat voelt in het dagelijks leven niet zo. En dat komt niet alleen door de christenen, de moslims en de voetbalsupporters.

Wilfred Takken vervangt Hans Beerekamp, die met vakantie is.