Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Journalistiek

Hij heet Peter en is een beetje een zeikerd

Een jaar of 50, tamelijk links, wars van internet en hij heet Peter. Dat is de gemiddelde journalist, blijkt uit een onderzoek onder journalisten die lid zijn van vakbond NVJ.

Peter, rond de 50, werkt al jaren voor een papieren medium en is vrij links, zo wil het profiel dat van de doorsnee journalist gemaakt is door Liesbeth Hermans, Maurice Vergeer en Alexander Pleijter. Peter wil weinig met commercie en adverteerders van doen hebben. Hij redigeert regelmatig teksten van anderen, maar produceert toch vooral zelf berichten en artikelen.

De doorsnee journalist werkt gewone weken van een uur of 38. Uitschieters zijn er naar boven, maar er werken er ook best wat deeltijd. Tabel uit onderzoek 'Nederlandse journalisten in 2010'De doorsnee journalist werkt gewone weken van een uur of 38. Uitschieters zijn er naar boven, maar er werken er ook best wat deeltijd. Tabel uit onderzoek 'Nederlandse journalisten in 2010'

Van internet moet gemiddeld NVJ-lid Peter niets hebben (ziet u de ironie al?). Twitteren kent hij, maar Peter waagt zich d’r niet aan. Hij vindt zelfs dat internet überhaupt niet zo’n zegen voor de journalistiek is. De journalistieke zorgvuldigheid wordt aangetast door internet, zeurt Peter. Overbodig te vermelden dat Peter geen blog bijhoudt.

Het zijn de principes die de boventoon voeren bij Peter. Hij wil mensen van dienst zijn en informatie begrijpelijk maken voor het publiek. Een luis in de pels van politiek en overheid is Peter, die het als zijn taak ziet misstanden aan de kaak te stellen. Maar die principes gaan niet zo diep dat Peter activistisch te noemen is. De vijftiger heeft niet de ambitie de politieke agenda te beïnvloeden en ook opkomen voor zwakke groepen in de samenleving hoeft allemaal niet zo voor onze Peter.

Vrij links zijn ze, journalisten. Vooral links van het midden. Tabel uit onderzoek 'Nederlandse journalisten in 2010'.Vrij links zijn ze, journalisten. Vooral links van het midden. Tabel uit onderzoek 'Nederlandse journalisten in 2010'.

De klassieke journalist is onder de leden van de NVJ dus nog altijd frequent in het wild te vinden, blijkt uit het onderzoek, dat vorig jaar is gehouden onder 1016 NVJ’ers. Lees voor meer details een stuk van de Nieuwe Reporter, of het hele rapport van het onderzoek hieronder:

Nederlandse journalisten in 2010. Onderzoek naar de kenmerken van de beroepsgroep, professionele opvattinge…