Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Het wordt het jaar van de economische ommekeer - volgens Feng Shui index

Maandag begint het Chinese Jaar van de Draak, het jaar van de economische ommekeer. Foto Screenshot

Volgens Chinese analisten wordt het komende ‘Jaar van de Draak’ het jaar van de grote economische ommekeer. Dat stelt tenminste de Feng Shui index. Het eerste halfjaar zal nog even doorbijten zijn, maar vanaf de zomer zullen de koersen weer stijgen.

Feng Shui is een meer dan 3000 jaar oude Chinese filosofie die leert hoe omgeving en data geluk kunnen beïnvloeden. Veel Chinezen nemen de in principe vrij luchtige voorspellingen erg serieus. Het Jaar van de Draak start komende maandag in China.

Feng Shui goeroe Dick Evers legde de economische waarde van de Chinese filosofie vier jaar geleden al uit:

De draak is het enige niet-bestaande dier in de 12-jarige Chinese kalender. Volgens de Chinese traditie komt de draak slechts tevoorschijn vlak voor belangrijke gebeurtenissen zoals een machtswisseling, aldus experts tegen persbureau AP.

Voor investeerders betekent dit dat wanneer het Jaar van de Draak aanbreekt de wanhoop in de financiële markten wel op zijn hoogtepunt moet zijn. In de diepste krochten van de crisis zal de draak echter zoveel energie opbouwen dat hij uiteindelijk zijn weg omhoog zal vinden. Vandaar dus dat het pas halverwege het jaar beter zal gaan met de beurskoersen in de wereld – of in ieder geval die in China.

Wat extra informatie over het Jaar van de Draak:

Het afgelopen Chinese jaar, dat van het konijn, maakte zijn reputatie in ieder geval meer dan waar. Het schichtige konijn reageert veel te heftig op impulsen om zich heen en verstopt zich daarna snel weer in zijn holletje, leggen Chinese experts uit aan AP. In het geval van Chinese beleggers schrok het konijn vooral van de crisis in de eurozone. Die schaadde ook de groei in China.

De Feng Shui index doet ook voorspellingen toegespitst op beroemdheden en politici. Opvallend is dat het voor de Duitse Bondskanselier Angela Merkel een zeer zwaar jaar dreigt te worden - waarschijnlijk als gevolg van de zich verdiepende eurocrisis. Merkel is geboren in het 'Jaar van het Paard' en dat gaat maar moeizaam samen met de draak.

De Engelse koningin Elizabeth, geboren in het 'Jaar van de Tijger', zou juist één van de gelukkigste jaren uit haar leven moeten gaan beleven, aldus de tien Feng Shui experts die meewerkten aan de index.