Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

'Het gebeurt op die vierkante meters'

Acteur Yorick van Wageningen, te zien in The Girl with the Dragon Tattoo, was in 1983 onder de indruk van Streamers.

Cast member Yorick van Wageningen arrives for the premiere of the film "The Girl with the Dragon Tattoo" in New York December 14, 2011. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT)
Cast member Yorick van Wageningen arrives for the premiere of the film "The Girl with the Dragon Tattoo" in New York December 14, 2011. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT) REUTERS

Zo’n vraag naar een Beslissende Film is vreselijk. Ik heb er twintig uur over nagedacht, mijn lievelingsfilm verandert namelijk elke paar maanden. Ik werd ook geen acteur door een film. Dat was een toneelstuk: Het chemische huwelijk, geregisseerd door Gerardjan Rijnders in 1983. Toen ik dat zag, wilde ik op de planken.

Maar goed, de winnende film, na twintig uur, wordt toch Streamers van Robert Altman, ook uit 1983. Niet zijn bekendste film, wel de doorbraak van acteur Matthew Modine. Streamers is een ensemblefilm over vier of vijf jongens in een legerbarak. Ze staan op het punt naar Vietnam te worden uitgezonden, één blijkt homoseksueel, er gebeurt van alles tussen hen. Onvoorstelbaar goed gespeeld.

„Wat me het meest aan de film bevalt, is dat hij zo theatraal is. De camera verlaat de barak nooit, het gebeurt op die paar vierkante meter. Ze kunnen niet aan elkaar ontsnappen. Dat kan fascinerend zijn, zoals laatst ook bij Carnage van Roman Polanski. Een verfilmd toneelstuk, gewoon vier mensen die ruzie schoppen in een huiskamer. Die vrouwen: fantastisch! Ik zat de hele laatste drie kwartier van de film te hikken van het lachen.

„Er wordt soms een beetje op dat soort films neergekeken. Het zou geen cinema zijn. Te veel tekst, terwijl het om het beeld moet draaien. Maar ik denk dat het juist enorm veel vuurwerk geeft: een paar mensen in een kleine ruimte. Close-ups, niets om je af te leiden.

„Dat is eigenlijk ook zo in de scènes die ik speel in mijn nieuwste film, The Girl with the Dragon Tattoo. Ik ben de voogd Bjurman die zijn pupil Lisbeth Salander verkracht. Wat gebeurt er tussen die twee? Twee mensen in een kantoor of een slaapkamer. Meer heb je soms niet nodig.”