Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Henk Bleker werpt zich op als leider CDA

Henk Bleker wil partijleider van het CDA worden als hem dat wordt gevraagd. „Ik zeg geen nee in noodgevallen”, aldus Bleker vanmorgen tegen deze krant. „Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”

De staatssecretaris van Landbouw is de eerste CDA’er die een kandidatuur voor het leiderschap niet uitsluit. Bleker was al partijvoorzitter, een van de architecten van het huidige kabinet en nu kandidaat voor een functie die het CDA officieel pas wil invullen nadat de partij een nieuwe koers heeft bepaald.

Daarmee wordt vrijdag een begin gemaakt met de presentatie van het Strategisch Beraad. De aanbevelingen van deze commissie moeten de partijlijn voor de komende tien à vijftien jaar vastleggen. Zaterdag volgt een ingelast partijcongres.

Het CDA zit inmiddels twintig maanden zonder leider. De twee door de achterban meest genoemde kandidaten, oud-minister Camiel Eurlings en minister Jan Kees de Jager, willen beiden niet. Vicepremier Maxime Verhagen wilde zich eerder wel opwerpen, maar dat werd geblokkeerd door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Zij wil eerst de inhoud bepalen, daarna pas een nieuwe leider zoeken. Verhagen maakte daarop bekend alsnog niet te willen.

In een onderzoek van deze krant onder CDA-politici werd Bleker na Eurlings en De Jager het vaakst genoemd. Toch is de steun voor Bleker relatief: 6 procent van de CDA’ers ziet in hem de komende lijsttrekker. De partij overweegt volgend jaar een lijsttrekkersverkiezing te houden.

Het Strategisch Beraad van het CDA stelt onder meer voor om een vlaktaks in te voeren waarbij iedereen hetzelfde tarief aan inkomstenbelasting betaalt, bevestigen bronnen binnen de partij. Dit tarief ligt naar schatting op zo’n 35 procent. Voor de hogere inkomens betekent dat een lastenverlichting, maar dat voordeel wordt gecompenseerd door minder belastingaftrek. In de plannen van het Strategisch Beraad komt er ook een extra belasting, een solidariteitsheffing, voor hogere inkomens. Het voorstel van een vlaktaks deed het Wetenschappelijk Instituut van het CDA in 2009 al.

Henk Bleker inspireert cartoonprijs: pagina 12-13