Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Henk Bleker: 'Die plaat, die is natuurlijk vreselijk'

Nederland - Vlagtwedde - Groningen - 05-02-2011 Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Foto: Sake Elzinga
Nederland - Vlagtwedde - Groningen - 05-02-2011 Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Foto: Sake Elzinga

Op één voorwaarde wil staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) wel kort reageren op de spotprent van Siegfried Woldhek, zegt hij vanmorgen. Zijn grijns houdt het midden tussen een echte lach en een grimas. „Ik werk alléén mee op voorwaarde dat er een mooie foto van me bij komt te staan, want die plaat, die is natuurlijk vreselijk.”

De jury vond dat de tekening uw sluwheid, onverzettelijkheid en machtsbelustheid uitdrukt. Herkent u zich in de tekening?

„Absoluut niet. Sluw en machtsbelust, daar snap ik niets van. Die derde omschrijving, onverzettelijkheid, daar kan ik me dan wel weer in vinden.”

Vindt u de tekening op zich mooi?

„Nee. Ik had hem ook gemist, trouwens. Toen hij in de krant stond vorig jaar is de tekening me helemaal niet opgevallen.

„In het algemeen vind ik cartoons, spotprenten, wel de juweeltjes van de media. Het is toch fantastisch, dat je in één tekening iets treffend kunt neerzetten. Dat mensen in één oogopslag kunnen zien wat de tekenaar wil zeggen, daar heb ik grote bewondering voor. Ik kon vroeger maar van één persoon een karikatuur tekenen: van Charles de Gaulle. Verder kwam ik niet, en Charles de Gaulle tekenen was niet zo heel moeilijk, omdat die een hele grote neus had. Je hebt toch een karakteristiek hoofd nodig om een mooie tekening te kunnen maken.”

Siegfried Woldhek vindt dat het kabinet waar u deel van uitmaakt, geen oog heeft voor de natuur. En hij tekende u als de personificatie van dat wanbeleid.

„Daar snap ik niks van. Zo zit het helemaal niet. Wacht maar, over een jaar zullen ze een heel andere tekening van me maken: een opgewekte man in de natuur. Want ja, dat ben ik eigenlijk: een opgewekte man met oog voor de natuur.”

Is er de laatste weken niet wat te veel publiciteit voor u, en uw privéleven?

„Ja, zeker. Maar die publiciteit is grotendeels ongewild. Ongewild en heel vervelend.” En weg schiet Bleker, naar een debat over de natuur en het visserijbeleid.

Annemarie Kas