Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Gespannen’ onderhandelingen over Griekse schuld morgen verder

Onderhandelaar namens de banken, Charles Dallara, vanavond in Athene na afloop van de onderhandeldag met zijn collega Jean Lemierre van de Franse bank BNP Paribas.Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse regering en private schuldeisers hebben vandaag opnieuw urenlang overleg gevoerd over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuldenlast. De besprekingen, die in een “zeer gevoelige fase” zouden zijn beland, gaan morgen weer verder.

De gesprekken tussen de Griekse regering en het Institute for International Finance, een wereldwijde organisatie van banken, liepen vorige week vast. Gisteren werd bekend dat de twee partijen vandaag weer om de tafel zouden gaan. De gesprekken gaan over de voorwaarden van het kwijtschelden van zo’n vijftig procent van de Griekse staatsschuld, een bedrag van meer dan honderd miljard euro. Als de onderhandelingen niet slagen, dreigt Griekenland failliet te gaan en lijkt een vertrek van het land uit de eurozone onvermijdelijk.

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, zei vanavond na afloop van de besprekingen dat de onderhandelingen “zonder twijfel in een hele gevoelige fase” zijn. Hij benadrukte het belang van een overeenkomst tussen Griekenland en de private partijen. “We willen een akkoord dat goed is voor Griekenland - als lid van de eurozone - en goed is voor de economie en het financiële systeem”, aldus Venizelos.

De verwachting is dat de partijen er voor het einde van de week uit zullen komen, zei een Griekse overheidsfunctionaris vanavond tegen persbureau AP. Voor Griekenland zijn de onderhandelingen naast het afwenden van een faillissement om een andere reden belangrijk. Eind maart moeten de Grieken namelijk voor bijna twintig miljard euro aan rente op hun staatsobligaties uitbetalen. Aan die verplichtingen kunnen ze alleen voldoen als ze voor die tijd nieuwe noodhulp van de EU krijgen. Voor het krijgen van die hulp is een akkoord over het gedeeltelijk kwijtschelden van de staatsschuld een harde voorwaarde.