Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Europese Commissie start procedure tegen Hongarije

De Europese Commissie begint een zogenoemde inbreukprocedure tegen Hongarije. De nieuwe grondwet die het land 1 januari heeft ingevoerd zou in strijd zijn met Europese regelgeving, verklaarde Commissievoorzitter José Manuel Barroso gisteren. Viktor Orbán, premier van Hongarije, komt morgen naar het Europees Parlement in Straatsburg om zich te verdedigen. De Europese Commissie geeft Hongarije een maand om schriftelijk te reageren op de bezwaren. De belangrijkste kritiekpunten van de Commissie zijn passages in de Hongaarse wet die de onafhankelijkheid van de centrale bank, rechterlijke macht en de mediatoezichthouder onvoldoende zouden waarborgen. Daarnaast heeft de Commissie vragen over de verlaging van de pensioenleeftijd van rechters in Hongarije. Hongarije riskeert boetes die het Hof van Justitie van de EU kan opleggen naar aanleiding van de procedure. (Reuters)