EU wil vrij internet in buitenland

D66-politicus Marietje Schaake (33) wordt rapporteur van het Europees Parlement voor een onderzoek naar internetvrijheid. Het onderzoek moet vorm geven aan het buitenlandbeleid van de Europese Unie op het gebied van internet. Het is voor het eerst dat de EU zo’n onderzoek laat uitvoeren.

Volgens Schaake wordt bij het ontwikkelen van Europese buitenlandwetgeving onvoldoende rekening gehouden met de rol van technologie. „Het lijkt erop dat repressieve regimes internet veel scherper op de radar hebben. In Europa rennen we achter de feiten aan.”

Schaake: „Iraanse gevangenen worden geconfronteerd met uitdraaien van sms’jes. In Syrië worden mensen gemarteld om wachtwoorden. Het Europese buitenlandbeleid is gericht op het bevorderen van mensenrechten, maar we hebben nauwelijks middelen om op dit soort gevallen te reageren. Daar valt nog een wereld te winnen.”

Het rapport zal zoveel mogelijk aspecten van internet en technologie omvatten, zoals handel, mensenrechten, ontwikkelingsamenwerking en veiligheid. Mogelijkheden zijn wetswijzigingen, bijvoorbeeld licenties voor technologieën die naar het buitenland worden geëxporteerd. Ook kunnen afspraken worden gemaakt met het bedrijfsleven.

Het onderzoek wordt over een half jaar gepresenteerd.