Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Ethiopische regering dwingt mensen van land

Human Rights Watch zegt dat de overheid het land wil verpachten aan buitenlandse investeerders.

De overheid van Ethiopië zou tienduizenden mensen hebben gedwongen hun land te verlaten, zodat het land aan buitenlandse investeerders verpacht kan worden. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gisteren in een rapport.

Volgens HRW zijn 70.000 inheemse mensen in de Gambella-regio door de overheid ontheemd en ondergebracht in nieuwe dorpen zonder voldoende eten, landbouwgrond en voorzieningen.

Ethiopië heeft inmiddels al een gebied ter grootte van Nederland op deze manier verpacht, zegt HRW. De organisatie baseert zich op meer dan honderd interviews in Ethiopië in mei en juni.

De Ethiopische overheid ontkent de aantijgingen en noemt deze een „absolute leugen”. Volgens de regering was de ongeveer drie miljoen hectare land die verpacht is onbewoond en verhuizen de mensen vrijwillig naar de nieuwe dorpen.

Maar volgens HRW classificeert de overheid het land onterecht als ‘onbewoond’. De inheemse volken hebben namelijk nooit formeel bezit van het land gekregen waar ze al generaties op wonen en werken. Hierdoor kan de overheid wetten omzeilen die de volkeren anders zouden beschermen tegen relocatie. De Ethiopische overheid zou plannen hebben 1,5 miljoen mensen te verhuizen vóór 2013. (BBC)