Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Espresso met Aryeh Ralbag

Opperrabbijn Aryeh Ralbag ondertekende vorig jaar een controversiële verklaring over homoseksualiteit. ‘Ik snap alle ophef niet,’ zegt de rabbijn bij een espresso. ‘We roepen niet op om homo’s te stenigen, we geven hun juist hoop.’

Still uit YouTube-video

Therapie

Opperrabbijn Aryeh Ralbag ondertekende vorig jaar een controversiële verklaring over homoseksualiteit. ‘Ik snap alle ophef niet,’ zegt de rabbijn bij een espresso. ‘We roepen niet op om homo’s te stenigen, we geven hun juist hoop.’ Op welke manier? ‘Door te zeggen dat homoseksualiteit genezen kan worden.’ Is het dan een ziekte? ‘Het is niet fijn,’ vertelt Ralbag. ‘Vergelijk het met een komkommer die je heel graag wilt opeten, maar die opeens in je anus zit.’ Maar wat als je dat niet erg vindt? ‘Dan moet je in therapie,’ zegt Ralbag. ‘Komkommers moeten in de salade of in een koude soep.’ Hoe denkt hij Carlo Boszhard te genezen? ‘Geen idee,’ antwoordt de rabbijn. ‘Maar als hij mijn komkommersoep proeft, is hij verkocht.’

Gisteren werd bekendgemaakt dat minister Schippers van Volksgezondheid de vergoeding van therapie voor Christelijke homo’s wil stoppen. ‘Dat is discriminatie,’ zegt opperrabbijn Aryeh Ralbag. ‘Mensen met schizofrenie worden wel geholpen.’ Mensen met kanker ook. ‘Ja!’ roept de rabbijn. ‘Ik wil daarom de minister van Volksgezondheid vragen om de therapie in het basispakket te laten.’ Ralbag neemt een slokje espresso. ‘We mogen mensen niet aan hun lot overlaten,’ zegt hij. ‘We weten allemaal hoe dat is gegaan in de Tweede Wereldoorlog.’