Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Een Joodse homo moet in therapie

Rabbijn Aryeh Ralbag ondertekende een controversiële verklaring.

Homoseksualiteit is niet aangeboren, staat erin. Het dient genezen te worden.

Opperrabbijn Aryeh Ralbag (65) van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft, naar nu blijkt, vorig jaar een controversiële verklaring over homoseksualiteit ondertekend. In deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en genezen dient te worden. „Ongefundeerd, schadelijk en niet representatief voor hoe er in Joodse kring over het onderwerp gedacht wordt”, zegt homobelangenorganisatie COC.

Waarom heeft u de verklaring ondertekend?

Ralbag: „De verklaring is opgesteld in een periode dat er veel rumoer was rond het homohuwelijk in de VS. Omdat Joden een actieve rol spelen in de Amerikaanse politiek wilden zij duidelijk maken waar zij staan. Naast mijn functie in Amsterdam ben ik ook rabbijn in New York en opperrechter van de rabbinale rechtbank voor orthodoxe joden in Amerika en Canada. Ik voelde mij genoodzaakt stelling te nemen.”

U heeft de verklaring ondertekend als opperrabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam.

„Dat is zonder mijn toestemming gebeurd. De verwijzing is inmiddels weggehaald.”

In de verklaring staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en genezen kan worden. Dat gelooft u?

„De verklaring is een boodschap van liefde en compassie. De 162 ondertekenaars geven aan dat zij homoseksuelen niet buitensluiten. Maar als homoseksuele Joden volgens de Bijbel willen leven, doen zij er goed aan in therapie te gaan. Ik heb zelf een mastertitel in klinische psychiatrie. Ik heb in de VS homoseksuelen in therapie gehad, soms met goed resultaat. Of homoseksualiteit is aangeboren of het gevolg van omgevingsfactoren, durf ik niet te zeggen. Maar ik zie het beslist niet als een ziekte.”

De verklaring heeft tot veel commotie geleid in Nederland. Homoseksuelen beschouwen het als een veroordeling.

„Het spijt mij als dat zo is overgekomen, want zo is het niet bedoeld.”

Begrijpt u de ophef?

„Eerlijk gezegd niet. Als wij ertoe hadden opgeroepen homo’s te stenigen, was het wat anders geweest, maar dat is niet het geval. Integendeel: wij geven hun hoop.”

In Nederland kunnen homoseksuelen trouwen. Een goede zaak?

„Nee. Het huwelijk is een eeuwenoud instituut dat alleen aan heteroseksuelen is voorbehouden. Dat is geen uitzonderlijk standpunt; veel protestanten en katholieken denken daar hetzelfde over.”