Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Derde dag op rij inval in Belgisch bisdom

In België heeft vandaag voor de derde dag een inval plaatsgevonden bij een bisdom in verband met een groot onderzoek naar misbruik door geestelijken. Vijftien rechercheurs van de federale politie doorzochten het bisdom van Doornik. Mogelijk vinden later op de dag invallen bij andere bisdommen plaats, melden Belgische media.

In een verklaring tegenover het Belgische persbureau Belga zegt de politie dat het bisdom volledig meewerkte aan het twee uur durende onderzoek. Rond 10.00 uur vertrokken de rechercheurs met computers en enkele dozen met dossiers.

Maandag en dinsdag werden bij invallen in Antwerpen, Hasselt, Mechelen, Brugge en Gent al tientallen dossiers meegenomen. Het zou vooral gaan om persoonlijke stukken van geestelijken die in verklaringen van misbruikslachtoffers zijn genoemd.