Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Binnenlands bestuur

De helft van de Chinezen woont nu in de stad

Voor het eerst in de geschiedenis van China wonen meer Chinezen in de stad dan op het platteland. Van de ruim 1,3 miljard Chinezen leeft en werkt nu 51 procent in steden, maakte het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek gisteren bekend. Deze demografische mijlpaal is het logische gevolg van het verstedelijkingsbeleid dat sinds de jaren 80 in China wordt gevoerd. Een van de belangrijkste maatschappelijke gevolgen is de opkomst van de Chinese middenklasse, die wordt geschat op 150 tot 250 miljoen mensen. Een onopgelost probleem in de Chinese grote steden is de tweedeling tussen nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners. De 251 miljoen arbeidsmigranten beschikken meestal niet over een stedelijke hukou (geboortebewijs). Daardoor kunnen zij geen aanspraak maken op zorg- en onderwijsvoorzieningen in de steden waar ze leven. (NRC)