Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Citigroup krimpt rustig verder

De grote Amerikaanse zakenbanken presenteren deze dagen hun prestaties over 2011. Citigroup stelt als eerste de buitenwacht teleur met matige resultaten.

Onzekerheid. Het is allemaal onzekerheid die de financiële markten domineert. Bedrijven doen niets, beleggers doen niets. En het mannetje ertussen verdient daarom geen geld.

Dat is kort gezegd het verhaal dat Amerikaanse zakenbanken deze week vertellen. De reuzen van Wall Street hebben het afgelopen jaar een stuk minder goed geboerd. Vooral het laatste kwartaal van 2012 was een slecht kwartaal voor Wall Street, naar verwachting het slechtste kwartaal sinds het dieptepunt van de vorige crisis in het derde kwartaal van 2008. De bank is van plan 5.000 banen te schrappen (2 procent van het werknemersbestand).

Citigroup, na JP Morgan Chase en Bank of America de grootste bank van de Verenigde Staten, maakte gisteravond tegenvallende jaarcijfers bekend. „December was een zwakke, zeer zwakke maand”, zei de financieel directeur van Citigroup ter verdediging van de tegenvallende resultaten. Ooit was het concern de grootste financiële instelling ter wereld – een prestatie die tegenwoordig niet meer als aanbeveling geldt – maar inmiddels is het gepasseerd door JP Morgan Chase en Bank of America, banken die in de vorige crisis respectievelijk Bear Stearns en Merrill Lynch redden.

De druk op Citigroup-topman Vikram Pandit neemt toe, want concurrent Wells Fargo toont dat het niet alleen maar kommer en kwel is in Manhattan. De bank uit San Francisco wist de winst in het vierde kwartaal met 20 procent te verhogen tegen 11 procent winstdaling van Citigroup.

Citigroup leed in 2008 en 2009 in totaal 29 miljard dollar (23 miljard euro) verlies en ontving 45 miljard dollar noodhulp van de Amerikaanse autoriteiten. Die hulp is volledig terugbetaald, maar de bank heeft nog steeds een bad bank – Citi Holdings – waarin problematische bezittingen zijn geparkeerd, zoals giftige hypotheekleningen en aanverwante derivaten.

Langzaamaan worden deze probleemleningen afgewikkeld. Het balanstotaal van de probleemdivisie slonk vorig jaar met een kwart naar 269 miljard dollar. Topman Pandit benadrukte in een toelichting dat deze Citigroup Holdings nu slechts nog 12 procent van de bank vertegenwoordigt.

Over het hele jaar maakte Citigroup in 2011 een winst van 11,3 miljard dollar, 6 procent meer dan in 2010. Volgens critici maakt Citigroup nog steeds te veel kosten in vergelijking met zijn concurrenten. De bank worstelt ook nog met de erfenis van de vorige crisis, meer dan bijvoorbeeld Wells Fargo. Bij de handel voor eigen rekening en de afdeling kredietderivaten gingen de resultaten in het vierde kwartaal met 60 procent omlaag. Omdat er nauwelijks bedrijven naar de beurs gingen, kelderden de resultaten bij deze divisie nog harder: 78 procent.

De winst die het aandeel Citigroup sinds het begin van dit jaar maakte is binnen drie dagen verdween. In aanloop van de jaarcijfers werd de bank een slordige 15 procent meer waard, vooral doordat beleggers erop speculeerden dat de Amerikaanse economie vooruitgang aan het boeken is en de crisis in de eurozone iets meer onder controle is. Na de cijfers van gisteren daalde het aandeel van Citigroup ruim 8 procent.