Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Langetermijnvisie CDA: één belastingtarief, ‘open land’ voor vluchtelingen

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom toen ze Aart Jan de Geus aankondigde als voorzitter van het Strategisch Beraad, in juni vorig jaar.
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom toen ze Aart Jan de Geus aankondigde als voorzitter van het Strategisch Beraad, in juni vorig jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

Er moet één belastingtarief van 35 procent voor iedereen komen, met alleen voor de topinkomens een extra ‘solidariteitsheffing’. Op termijn moet de hypotheekrente aangepakt worden. Dat staat in het concept van de toekomstvisie van het CDA, schrijft de Volkskrant vanmorgen.

Het gaat om voorstellen die het Strategisch Beraad - ingesteld om de toekomstvisie van de partij op te stellen - doet voor de komende vijftien jaar. Aanstaande vrijdag presenteert de voorzitter, oud-minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus, de plannen. Het CDA-congres kijkt er een dag later naar.

‘Belastingsysteem kan simpeler’

De voorgestelde constructie zou het huidige systeem van drie tarieven moeten vervangen. Dat is volgens het Beraad nodeloos ingewikkeld, stimuleert overmatig lenen en ontmoedigt het vinden van werk. De ‘sociale vlaktaks’ kan het tegenovergestelde doen, denkt De Geus: belasting eenvoudiger maken, economische groei stimuleren en voorkomen dat mensen te hoge leningen afsluiten voor hun huis of eigen bedrijf.

Aanvullingen op het door het Beraad voorgestelde vlakke belastingstelsel zijn de ‘solidareitsheffing’ voor topinkomens en extra milieubelastingen op vervuilende producten en diensten.

Bovendien moet de overheid het maken van schulden ontmoedigen: het aantal hypothecaire leningen heeft “groteske vormen” aangenomen en aflossing van hypotheken moet worden gestimuleerd. De aftrek van hypotheekrente moet worden beperkt. Dat de partij die niet ongemoeid wil laten, werd onlangs al duidelijk.

Een ‘open land’ voor vluchtelingen

In het concept spreekt het Beraad ook over voor het huidige kabinet hete hangijzers als gezondheidszorg en immigratie. De nadruk in de zorg moet liggen op preventie, zo valt te lezen.

Bovendien wordt afstand genomen van de PVV: door het hameren op ‘massa-immigratie’ is de politiek volgens het Beraad doorgeslagen naar het andere uiterste, iets wat hersteld moet worden. Nederland moet een “open land” worden waar de multiculturele samenleving weer een kans krijgt, want “daar waar problemen bestaan is participatie en niet polarisatie de oplossing.”

Het verschil tussen de langetermijnvisie en het huidige kabinetsbeleid

Een week geleden kwam al naar buiten dat het CDA zich opmaakte voor “een ruk naar links“. Met de langetermijnvisie van het Strategisch Beraad en het huidige kabinetsbeleid zijn er straks “twee CDA’s”, zei politiek redacteur van NRC Handelsblad Freek Staps toen:

“Eén zit in het kabinet, bestuurt nu het land. En de ander zegt dat het land er op termijn anders kan uit zien. Op korte termijn is die eerste groep machtiger. Op lange termijn trekt de partij een andere kant op.”

Het wordt een spannende week voor het CDA: bij het presenteren van de langetermijnvisie vrijdag en het congres zaterdag moet duidelijker worden in hoeverre de partij zich verwijdert van het huidige, met de VVD en CDA overeengekomen gedoogakkoord en hoe dat de verhoudingen tussen de drie partijen beïnvloedt.