Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Brussel begint juridische procedure tegen Hongarije

De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Hongarije omdat drie pas aangenomen wetten in de ogen van de commissie in strijd zijn met de Europese regels.

Hiermee laait het slepende conflict tussen Hongarije en Brussel verder op. Premier Viktor Orbán wordt er door critici van beschuldigd misbruik te maken van zijn tweederde meerderheid in het parlement en een eenpartijdictatuur te willen vestigen. Hij heeft zichzelf uitgenodigd voor een verweer, vanmiddag in het Europees Parlement.

De Commissie maakt bezwaar tegen nieuwe wetgeving over de centrale bank, de bescherming van persoonsgegevens, en de pensionering van rechters. Daarnaast wil de commissie opheldering over recente maatregelen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in gevaar brengen.

In een verklaring zei Commissievoorzitter José Manuel Barroso dat de Hongaarse regering niet is ingegaan op verzoeken vanuit Brussel om de wetten, die onderdeel zijn van een grondwetsherziening, aan te passen.

„Hongarije is een essentieel lid van de Europese familie”, zei Barroso. „We willen niet dat de schaduw van twijfel over het respect voor democratische principes en waarden nog langer over het land blijft hangen. Hoe eerder dit is opgelost, hoe beter.” Volgende week dinsdag spreekt Barroso met Orbán.

Hongarije heeft drie brieven gekregen over wetgeving die volgens Brussel in strijd is met Europese regels. Boedapest moet reageren binnen een maand. Als dat antwoord onbevredigend is, volgt een ultimatum. Daarna kan de Commissie de zaak voor het Europese Hof van Justitie brengen. Dat kan boetes opleggen.

Volgens de Commissie bevatten de nieuwe bankwet en grondwet een aantal veranderingen die de onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar brengen. Ook de mogelijkheid om politieke druk uit te oefenen op de Toezichthouder privacy is door wetswijzigingen vergroot.

Verder beschouwt de commissie de vervroegde pensionering van rechters als discriminatie – critici van Orbán zeggen dat het een manier is om lastige rechters weg te krijgen.