Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Britse soldaten verdacht van kindermisbruik in Afghanistan

Premier Cameron bezocht eind vorig jaar de Britse soldaten in Afghanistan. Foto Reuters / Jeff J Mitchell

Twee Britse soldaten hebben mogelijk een Afghaans jongetje en meisje van beiden tien jaar oud misbruikt. De Britse autoriteiten hebben een officieel onderzoek ingesteld, aldus persbureau AP.

De soldaten zouden het misbruik hebben gefilmd, meldt de Britse krant The Sun. Meerdere laptops zouden in beslag zijn genomen in het kader van het onderzoek.

De verdachte soldaten zouden hun video’s van het misbruik hebben laten zien aan collega-soldaten.

Afghaanse president ‘diep geschokt’

De Afghaanse president Hamid Karzai laat weten dat hij diep geschokt is door het bericht dat de Britse soldaten de twee kinderen aanmoedigden hen te betasten.

Het Britse ministerie van Defensie wil echter geen uitspraken doen over de precieze aard van het misbruik en laat ook niet weten of de soldaten in actieve dienst blijven zolang het onderzoek loopt.

Een ministeriële verklaring stelt vandaag slechts: ‘We nemen al dit soort beschuldigingen extreem serieus. Maar het zou opgepast zijn verder in te gaan op een lopend onderzoek.”

Beschuldigingen kindermisbruik komen bovenop eerdere ‘immorele incidenten’

Het Britse misbruik incident komt bovenop de toch al oplopende spanningen tussen de internationale legertroepen en de Afghaanse regering. Vorige week lekte er ook al een video uit waarin Amerikaanse mariniers urineren op de lijken van vermoedelijke Taliban-strijders.

Woordvoerders van Karzai veroordeelde wat het “een toename van recente immorele incidenten onder buitenlandse soldaten.”

Het is de eerste keer dat er beschuldiging van kindermisbruik spelen tegen Britse soldaten in Afghanistan of Irak.