Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Bombay baby……baby

In Bombay baby tekent de Indiase schrijfster en journalist Sonia Faleiro het harde levensverhaal op van een dansmeisje uit de rosse buurten van Bombay. ‘Ik wilde laten zien hoe de rest leeft in ons land.’ In de dancing bars in de rosse buurten van Bombay (Mumbai), waar meisjes met hun wervelende voorstellingen het hoofd op hol

In Bombay baby tekent de Indiase schrijfster en journalist Sonia Faleiro het harde levensverhaal op van een dansmeisje uit de rosse buurten van Bombay. ‘Ik wilde laten zien hoe de rest leeft in ons land.’

In de dancing bars in de rosse buurten van Bombay (Mumbai), waar meisjes met hun wervelende voorstellingen het hoofd op hol proberen te brengen van wellustig toekijkende mannen, stuitte de journaliste Sonia Faleiro (34) zes jaar geleden op een uitzonderlijk luidruchtige jonge vrouw. Leela was haar naam, 19 jaar oud.

Leela was niet alleen mooi maar ook buitengewoon levendig, Ongegeneerd zat ze met een medewerker van de bar te flirten. ,,Iedereen viel stil in haar omgeving en wilde horen wat ze had te zeggen’’, vertelt Sonia Faleiro, die in Amsterdam was op uitnodiging van het internationale conferentienetwerk TEDx. „Ik vermoedde dat ze – zoals de meeste meisjes daar – al een tragisch leven achter zich had, maar ze maakte die avond zo’n gelukkige indruk. Ik was in één klap gegrepen door haar persoonlijkheid en wist: ik wil haar verhaal achterhalen en een boek over haar schrijven.’’

Het verhaal van Leela, zoals Faleiro dat beschrijft, is in veel opzichten deprimerend – het leest soms als het dramatische script van een somber uitgevallen Bollywood-film, de vermaarde filmindustrie van Bombay. Ze groeide op in de Noord-Indiase provincieplaats Meerut, waar haar vader – een klusjesman in een lokaal garnizoen – haar al op haar dertiende tegen betaling door lokale politiemensen seksueel liet misbruiken. Daarop nam ze haar lot in eigen hand en stal geld van haar vader voor een treinkaartje naar Bombay. Daar kwam ze na wat prostitutiewerk terecht bij dansbar Night Lovers. Aanvankelijk met groot succes. Maar in 2005 verloren veel dansmeisjes hun baan omdat lokale politici de dansbars lieten sluiten. Ze belandden in de harde prostitutie, die wél bleef voortbestaan. Ook Leela – tot ze een baan als danseres in een club in Dubai kreeg aangeboden.

U kunt het hele interview hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 13 januari 2012, pagina 4 - 5.