Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ontwikkelingshulp

Bleker wil het CDA leiden als hem dat wordt gevraagd

Foto NRC / Roel Rozenburg
Foto NRC / Roel Rozenburg Henk Bleker sluit niet uit dat hij het CDA gaat leiden. Foto NRC / Roel Rozenburg

Henk Bleker wil het CDA gaan leiden als hem dat wordt gevraagd. Dat zegt de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag in NRC Handelsblad.

“Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.” - Bleker

Bleker is de eerste CDA’er die een kandidatuur voor het partijleiderschap niet uitsluit. “Ik zeg geen nee in noodgevallen”, zegt hij vandaag in NRC. Eerder was Bleker interim-partijvoorzitter en twee jaar geleden stond hij Maxime Verhagen bij tijdens de kabinetsformatie.

Het CDA heeft momenteel geen politiek leider. De partij wordt geleid door vicepremier Maxime Verhagen, partijvoorzitter Ruth Peetoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Verhagen liet begin deze maand weten dat hij niet beschikbaar is voor het partijleiderschap, omdat zijn imago tegen het CDA zou worden gebruikt.

Bleker neemt afstand van uitspraak Verhagen

Bleker neemt deze week in Elsevier afstand van Verhagen op het gebied van integratie. Waar Verhagen nog zei dat de multiculturele samenleving is mislukt, plaatst Bleker vraagtekens bij die ‘boude stelling’. Hij vindt dat immigranten voor wat betreft ‘gemeenschapsdenken’ veel gemeen hebben met het gedachtegoed van zijn partij. Het CDA moet opkomen voor alle geloven, ook de islam.

‘Geen cent bezuinigen op ontwikkelingshulp’

Ook verzet Bleker zich fel tegen verdere bezuinigingen op ontwikkelingshulp, zoals gedoogpartner Geert Wilders (PVV) graag wil. Hij wil dat er ‘geen cent’ op wordt bezuinigd, schrijft Elsevier. “Anders zijn we als CDA geen knip voor de neus waard.”

Het CDA presenteert vrijdag een nieuwe toekomstvisie. Uit reeds uitgelekte conceptstukken zou blijken dat de partij een ruk naar links wil maken.