Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Baantjer-acteur Piet Römer (83) overleden

Piet Romer als Baantjer
Piet Romer als Baantjer RTL

In 1952 speelde Piet Römer zijn eerste toneelrol.

Acteur Piet Römer is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren was hij vooral bekend als de Amsterdamse rechercheur De Cock in de televisieserie Baantjer. Ook was hij zestien jaar lang hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Piet Römer werd op 2 april 1928 in Amsterdam geboren. Hij werkte als kolenboer en volgde tegelijkertijd de Amsterdamse toneelschool. Na drie maanden stopte hij met toneellessen, hij wilde acteur worden. In 1952 speelde hij zijn eerste toneelrol. Sinds 1956 vertolkte hij rollen in televisieseries en films. De televisieserie Stiefbeen en Zoon (1962-1974) bracht hem grote bekendheid. In 1971 werd hij onderscheiden met de Arlecchino voor een bijrol in Bloesem van seringen brengt herinneringen. Samen met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard zong hij in de serie ‘t Schaep met de vijf pooten bekende nummers als ‘Het Zal Je Kind Maar Wezen’. (NRC)