Weer zaak over wapen van politie

De procedure rond de politiewapens duurt inmiddels pijnlijk lang.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet een nieuwe aanbestedingsprocedure starten voor de 42.000 dienstpistolen die de politie nodig heeft. Dat is althans wat wapenfabrikanten Beretta en Walther gisteren voor de rechtbank in Den Haag hebben bepleit, in een kort geding tegen de politie.

Eind vorig jaar heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) het contract met het Duits-Zwitserse Sig Sauer voor de nieuwe politiewapens opengebroken. Sig Sauer was als eerste uit de bus gekomen bij de Europese aanbestedingsprocedure, maar in november maakte Opstelten bekend dat hun wapen niet aan de veiligheidseisen voldeed en dat de koop niet door zou gaan.

Na die afwijzing heeft de politie laten weten dat zij nummer twee van de lijst van de aanbesteding heeft gevraagd om de wapens te leveren, het Duitse Heckler & Koch. In reactie daarop spanden de fabrikanten Beretta en Walther een kort geding aan. Ze vinden het onredelijk dat Heckler & Koch nu de opdracht krijgt en willen een nieuwe aanbieding voor de order kunnen doen.

De procedure rond de politiewapens duurt inmiddels pijnlijk lang. Doel was dat de politie eind 2009 nieuwe dienstwapens zou hebben, omdat de oude Walther P5 niet meer voldeed. Daar kwamen twee rechtszaken tussen, omdat de aanbestedingsprocedure volgens marktpartijen niet volgens de regels was verlopen. De rechter doet 24 januari uitspraak. (NRC)