Wat doet TNT met extra commissarissen

Activistische aandeelhouders zetten koeriersdienst TNT Express onder druk om de strategie te wijzigen. Het lijkt erop dat zij succes hebben met het verzoek om drie nieuwe commissarissen benoemd te krijgen bij kwakkelende bedrijf. Wat wil president-commissaris Burgmans?

Antony Burgmans, president-commissaris van TNT Express, heeft een nieuw hoofdstuk geschreven in het instructieboekje Hoe ga ik om met lastige aandeelhouders.

Zijn opstelling: mijd de confrontatie. Of dat werkt? Iedere strategie heeft zijn eigen uitkomst.

Rijkman Groenink, de voormalige topman van ABN Amro, nam begin 2007 het beruchte briefje van hedgefonds TCI (‘Opbreken die bank en doorverkopen’) voor kennisgeving aan en trok zijn eigen plan. Hij smeedde een fusie met Barclays. Die vlucht naar voren mislukte. ABN Amro werd onder drie andere banken verdeeld. Groenink vertrok.

Stork-topman Sjoerd Vollebregt verzette zich in 2006 fel tegen soortgelijke plannen van twee andere hedgefondsen met het industriële concern. „Aandeelhouders gaan niet over de strategie”, zei hij en liet het aankomen op een juridische gevecht. Anderhalf jaar later werd het conflict beslecht met een voor alle partijen aanvaardbaar extern bod en een gedeeltelijke splitsing. Vollebregt is nog altijd bestuursvoorzitter van het niet langer beursgenoteerde Stork.

Antony Burgmans, voormalige topman van Unilever, kiest nadrukkelijk niet voor wapengekletter. De president-commissaris van TNT Express lijkt al binnen een maand met de witte vlag te hebben gewapperd richting de beleggers die de pakketbezorger belagen. Volgens berichten in verschillende financiële media heeft Burgmans het Amerikaanse hedgefonds Jana Partners laten weten in stemmen met de eis om drie nieuwe commissarissen toe te voegen aan zijn raad.

TNT wil de concessie niet bevestigen, maar beleggers gaan er blijkbaar vanuit dat het klopt. Sinds vrijdag is de koers van TNT met ruim 6 procent gestegen. Rond het middaguur vandaag stond het aandeel op 6,38 euro, bijna een procent winst.

In december sommeerde Jana, gesteund door de Canadese pensioenbelegger Aimco, het bedrijf uit Hoofddorp om de raad van commissarissen uit te breiden met drie door hen voorgedragen (Amerikaanse) kandidaten. Jana en Aimco bezitten samen ruim 7,5 procent van de aandelen. Onderliggende boodschap van deze motie van wantrouwen: de koers moet omhoog, de resultaten moeten verbeteren en TNT Express moet sneller worden klaargestoomd voor een overname. Eén van de voorgedragen commissarissen is voormalig fusie- en overnamebaas van concurrent UPS.

De externe druk op het beleid van TNT Express is voorlopig goed nieuws voor het voormalige zusterbedrijf PostNL. Want hoe harder de koers van TNT Express stijgt, hoe groter de waardestijging van het belang van PostNL in TNT. En PostNL kan best een financiële meevaller gebruiken.

Het afgelopen jaar verliep financieel dramatisch voor PostNL. In mei vorig jaar werd TNT gesplitst in TNT Express en PostNL, ook al onder druk van aandeelhouder Jana Partners. Maar het financiële lot van PostNL bleef verbonden aan TNT Express. Het postbedrijf kreeg bij de splitsing namelijk een aandelenpakket van 162 miljoen aandelen in het koeriersbedrijf mee.

Dit belang van 29,9 procent was op dat moment 1,58 miljard euro waard tegen een koers van 9,77 euro. Daarna ging het rap bergafwaarts. De koers van TNT Express zakte in elkaar. De winst daalde. Het bedrijf had problemen in Azië en hele grote problemen in Brazilië. Daar mislukte een fusie tussen twee bezorgdochters; een strop van een paar honderd miljoen euro. In november stond de koers van TNT onder de 5 euro. Daardoor moest grootaandeelhouder PostNL ruim 700 miljoen afschrijven. En door de lage rente en slechte beleggingsresultaten is de dekkingsgraad van het eigen pensioenfonds de afgelopen maanden zo gedaald dat PostNL de komende drie jaar ook nog eens 500 miljoen moet bijstorten.

Dus heeft PostNL alle belang bij het vuurtje dat de andere grootaandeelhouders nu bij TNT Express aan het stoken zijn. Het lot van het Nederlandse postbedrijf ligt zo in handen van een paar Noord-Amerikaanse oproerbeleggers. Zij zijn steeds vrij duidelijk geweest over hun wensen: omzet verbeteren, winst omhoog en dan verkopen. Ook PostNL schreef in november wat zij wil met haar aandelen in TNT Express: op een goed moment verkopen tegen de maximale waarde.

Erg actief kan PostNL die waarde niet beïnvloeden. Maar het is niet ondenkbaar dat president-commissaris Burgmans van TNT Express ook voor deze situatie een paragraaf in zijn instructieboekje heeft: even overleggen met zijn evenknie bij PostNL, president-commissaris Piet Klaver. De twee kennen elkaar uit een andere raad van commissarissen, die van familiebedrijf SHV.

    • Philip de Witt Wijnen
    • Tom Kreling