Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wapenstilstand tussen rebellen en leger in Syrische stad Zabadani

Een lid van het 'Free Syria'-leger tijdens een patrouille, eerder vandaag in Zabadani. Foto Reuters

In de Syrische stad Zabadani zijn militaire troepen van president Bashar Assad tot een wapenstilstand gekomen met de rebellen. Dat meldt de Syrische oppositieleider Kamal al-Labwani vanavond aan Reuters.

Het leger beloofde vandaag om zich uit de westelijke stad nabij de Libanese grens terug te trekken, en de rebellen hebben ermee ingestemd de straten te verlaten. Syrische autoriteiten hebben nog niet officieel op de wapenstilstand gereageerd. Labwani heeft inmiddels bevestigd dat de militanten het geweld hebben gestaakt in Zabadani:

“De bombardementen vanuit tanks zijn gestopt. Predikanten verspreiden de boodschap van de wapenstilstand via de minaretten vanuit moskeeën in de stad. Ik denk dat het vasthoudende verzet het leger hebben gedwongen tot onderhandelingen. We houden scherp in de gaten of de militairen zich aan de afspraak houden. Het terugtrekken van de troepen moet morgen beginnen.”

Grootste offensief van regime sinds aanwezigheid waarnemers

Zabadani ligt ongeveer dertig kilometer ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus. De stad is regelmatig het toneel van grootschalige protestacties waarin het aftreden van president Assad wordt geëist. Militaire troepen trokken afgelopen vrijdag massaal de stad in, tijdens het grootste offensief van het regime sinds er waarnemers van de Liga aanwezig zijn in het land.

Volgens Nabil Elaraby, hoofd van de Arabische Liga, hebben overheidstroepen tijdens dit offensief het vuur geopend op duizenden burgers, waarbij zeker tien doden zijn gevallen. Hierop volgde een waarschuwing vanuit de Arabische Liga voor de uitbraak van een burgeroorlog. Duizenden Syrische demonstranten zijn sinds afgelopen vrijdag de straat opgegaan om de deserteurs te steunen die zich tegen het regime.

Assad: Arabische troepen niet toegestaan

De emir van Qatar, Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani, meldde enkele dagen geleden dat er Arabische troepen naar Syrië worden gestuurd om een einde te maken aan het bloedige geweld tegen demonstranten. Vandaag liet president Assad weten dit plan resoluut te verwerpen, Arabische troepen zijn in Syrië niet toegestaan. Het was de eerste oproep van een Arabische leider om in te grijpen in Syrië.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag in reactie op de oproep uit Qatar van zondag:

“Het Syrische volk verwerpt elke buitenlandse interventie in binnenlandse aangelegenheden, onder elke naam, en zal zich verzetten tegen elke poging tot inmenging in de Syrische soevereiniteit.”