Waar is marssonde Phobos nou neergestort?

De Russische autoriteiten hebben nog altijd niet achterhaald waar hun ruimtesonde Phobos-Ground zondag nou precies is neergestort. Dat zei Aleksej Zolotoechin, woordvoerder van het Ministerie van Defensie gisteren. Zondag verklaarde Zolotoechin nog tegenover de pers dat delen van het ruimtevaartuig voor de kust van Chili in de Grote Oceaan waren gevallen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos denkt dat de sonde ergens in Brazilië is neergestort. De Phobos-Ground was voorbestemd om Phobos, een van de manen van Mars, te onderzoeken. Het doel van de missie was het verzamelen van grondmonsters. Kort na de lancering in november ging het contact met de ruimtesonde echter verloren, waarna het apparaat stuurloos in een baan om de aarde belandde. De kleine nucleaire lading aan boord vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, beloofde Roscosmos. De missie was de duurste Russische ruimteonderneming sinds het Sovjettijdperk. Roscosmos erkende al dat de voorbereiding verre van vlekkeloos was, maar er was haast geboden bij de lancering omdat de afstand tussen de aarde en Mars maar tijdens een korte periode kan worden overbrugd. (AP)